Fortepan – tárlatvezetés Török Andrással

Avagy a képeknek is megvan a maguk sorsa

Amatőr fotók tükrében a történelem, és az életünk
Török Andrással a Mai Manó ház alapítójával, a Fortepán egyik „atyjával”

Archívum Egyéb Képzőművészet

Május 19. 10h

Magyar Nemzeti Galéria "A" épület

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A kurátorok több, mint 110 ezer képből válogatták ki azt a 300-at, amit a kiállításon megnézünk.
A Kádár-kori BRFK-helyszínelő fotóin visszatükröződik nyomor, bekukucskálhatunk a régi húszforintos bankjegy hátulján lévő alakhoz modellt álló világbajnok öttusázó kalandos életébe. Megnézhetjük, mit látott egy haditudósító a II. világháború frontjain, mélázhatunk a vidéki idill képein, bepillanthatunk az erdélyi életbe az 1980-as évek diktatúrájának idején.
A képekhez 16 érdekes történet kapcsolódik, amelyeket adományozóik mellékeltek a képekhez.
A Fortepan ugyanis egy digitális gyűjtemény, képeit két középiskolai osztálytárs, Tamási Miklós és Szepessy Ákos kezdték el gyűjteni még a nyolcvanas években. A kidobált, ócskapiacokon tengődő amatőr fotók és negatívok gyűjtögetése után, 2010-ben indították el internetes oldalukat, akkor 5000 fotót digitalizáltak és tettek közkinccsé. Hamarosan sok magánember és közintézmény is csatlakozott a mára több, mint 600 adományozóhoz, és az archívum napról napra növekszik.
A Fortepan egy olyan projekt, amely mindenkinek örömet okoz. Bárki használhatja, bármikor, hasznos és rendkívül szórakoztató. Ha újabb történeteket szeretnétek hallani, nem csak a képeket nézegetni, tartsatok velünk.