Burma – a romantikus Indokína, ahol megállt az idő – új barátságos árak

Hidas Gergely indológussal, aki már Indiában és Tibetben is elkápráztatta a kaviartot. Mindez a novemberi nyárban, 4 és 5 csillagos hotelekben. Káprázatos tájak, arany pagodák, ősi civilizációk, szerzetesek és szellemek
Ahol még megvan az az egzotikum, amiért azt a bizonyos régi Indokínát keressük a térségben, de máshol már csak a nyomait találjuk. Itt a férfiak és nők még a tradicionális szoknyákban, „longyikban” járnak, az arcukat a thanakafa kérgéből nyert fehér porral kenik, a gyerekeket 7 évesen még kolostorba küldik, aztán 21évesen maguk vonulnak vissza egy időre.

Archívum Utazás

Október 23-november 6

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Burma lenyűgöző. Somerset  Maugham a Schwe Dagon pagodáról  azt írta:” hogy fenséges aranyával mint egy hirtelen jött remény a lélek sötét éjszakájában.” Bagan olyan, mint Angkor, csak turista még alig jár arra, a IX.és XIII század között virágzó királyságban az aszektikus  théravada buddhizmust követték. A várost  mon rabszolgákkal építtették, akik sokkal képzettebbek voltak, mint uraik, ők művelték ki az évek alatt fogvatartóikat, megtanították őket a mon írásra, a templomok felirataiból  tudunk mindent a korról.  Kína mongol császára szemet vetett a virágzó birodalomra, és ha elsőre nem is, másodszorra legyőzte a burmaiakat. Marco Polo kifaggatta a visszatért kínai katonákat akik azt mondták Baganról: „ Tele volt arany  és ezüstborítású kőtornyokkal, csúcsukban harangokkal, amelyek csengtek-bongtak a szélben. Ezek a tornyok a világ egyik legszebb városképét alkották, mert kifinomult ízléssel, nagy pompával és költséget nem kímélve hozták őket létre”
Bagan után sztupák és bambuszerdők mentén hajózunk az Inle tavon, amelynek  úszópacát sem lepték még el a külföldiek,  Angkor kori khmer templomot látunk,  gibbonokat az esőerdőben,  kávéföldeket, cölöpön álló manufaktúrákat, hegyi törzseket, gyűrűsnyakú nőket,  a buddhizmus békéjét,  a helyiek mosolyát,  azt a bizonyos érintetlen világot,  amit már olyan nehéz elcsípni.

1 nap október 23  12.50 –  elutazás Budapestről.
2-3. nap (24-25) Yangon
Yangon a legek városa, már ami a templomokat, sztúpákat és Buddha-szobrokat illeti.
Ráhangolódásul a világ legrégebbi pagodájával kezdjük, amely Jeremiás próféta és Nabukodonozor idejében épült. A Burma koronájaként emlegetett aranyozott Shwedagon sztúpa egyben a világ legnagyobbika, akkora, hogy magasságával még egy mai metropolisz is büszkélkedhetne. 60 tonna tiszta arany és számtalan drágakő borítja, csúcsára pedig egy szolidnak nem mondható 76 karátos gyémántot helyeztek. Hamar kiderül az is, hogy az óriás Buddhának miért szerencsésebb a talpa, mint a gyönyörűséges feje. A kikötőben komphajók között sétálunk, utcai piacokon bámészkodunk, ahol a legmegdöbbentőbb keleti zöldségek, nyersgumi, és gyapot mellett vehetünk ágyékkötőt is, laza, lenge longyit, amelyben a helyiek járnak.
Egy modern útkereszteződés közepén a már „csak” 2000 éves szellem lakta Sule pagodába sétálunk be, ahol a Buddha hajszálát őrzik. A Nemzeti Múzeumban arany és tikfa dömping között Myanmar hosszú történelmének nyomait láthatjuk a 10 000 éves sziklarajzoktól az oroszlános királyi trónig. És mielőtt elindulnánk a reptérre, megismerkedünk a thanaka pasztával, mert enélkül burmai nő ki nem merészkedik az utcára.
Délután repülés Mandalay-be. Szállás: Mandalay.
4.nap október 26 – Mandalay
A Kuthodaw pagodába a világ legnagyobb ‘könyve’: miatt érkezünk. A teljes buddhista szentirat gyűjteményt vésték itt márványba 1460 oldalon! De nem csak az írás számos, biztos, ami biztos, sztúpából is építettek 729-et, hogy legyen miért odamennünk.
Akárcsak a Shwenandaw kolostorba, amely mára az egyetlen épület, amely őrzi a királyi palota egykori stílusát. A tikfa faragásokból álló csodálatos építményt annak köszönhetjük, hogy a király túlságosan félt apja szellemének kísértésétől.
A Mahamuni pagodába a férfiak általában azért mennek, hogy az ‘élő’ Buddha szobrára aranyfüstöt ragasszanak. De az igazán eltökéltek reggelente 4 órakor sereglenek az aranyarcú szoborhoz, hogy ott legyenek a különleges arcmosó ceremónián. Bocsánat, de mi csak később érünk oda, kárpótlásul kézműves műhelyek, aranyművesek, marionett készítők, tikfa-faragók, selyemszövők között sétálgatunk és a Mandalay dombról gyönyörködünk majd a panorámában. De az igazi romantika – ha eddig még nem tudtuk volna – U Bein fahídjánál érint meg: napnyugtakor a hazatérő szerzetesek messzire látszó ruhája vörösre festi a világ leghosszabb tikfa hídját.
Hotel: Mandalay
5. nap október 27 –  Mandalay és környéke.
Remek kis hajókirándulás vár ránk az Irravaddy folyón, ott is ebédelünk a hajón, közben megnézzük a világ legnagyobbnak szánt, végül befejezetlenül maradt sztúpáját Mingunban. A Mya Thein Tan pagoda egy monumentális habcsókként  magasodik majd előttünk és itt lehet megérteni, hogy a buddhista hit hogy képezi le az univerzumot.
Hotel:Mandalay
6. nap – október 28
Egész napos hajózás vár ránk, az Ayeyarwady folyón csorgunk le Baganban, közben kiszállunk és kószálunk egy kicsit egy helyi kézműves faluban.
Hotel: Bagan
7.nap 29-e Bagan
Burma aranykorának legszebb templomai között dőzsölünk a látványban. Bagan Burma Angkorja, egy hatalmas, döbbenetes, régi birodalmi főváros, minden megvan itt, ami Angkorban, csak turistából van kevesebb. Egy ezer évvel ezelőtt kezdődött történet, egy ország egyesítő agresszív uralkodóval és buddhistára áttérített országgal, 200 év despotizmussal, végül az eredménnyel: 4000(!) sztúpával, szentéllyel. És ez már csak a maradék, mert a fénykorban 13 ezer templomból szálltak az ég felé a Buddhát dicsőítő szent imák. Köztük az egyik legkülönlegesebb az 1105-ben épített Ananda templom, amely a mon építészet legjobb állapotban fennmaradt remekműve. Diktatúrákban születnek csak ilyenek, ahogy Heller Ági szokta mondani. És bár a mongolok a várost lerombolták, még így is monumentálisak a méretek, elementáris az élmény, Bagan a hely, amely méltán szerepelhet az ember bakancslistáján.
A reggelt ismét egy piaccal, a Nyaung Oo Markettel kezdjük, fű, fa, virág és brutál szivarokkal füstölő öregasszonyok. Aztán szentélyek és sztúpák, köztük a Shwezigon, észak leghíresebb aranyozott pagodája, az első király kőbe álmodott hagyatéka.
Myinkaba-ban a már sokat látottakat is bámulatba ejtik a Gubyaukgyi templom csodás freskói és faragásai. Rendkívüli Buddha szobrokat pedig a kis Manuha és  Nan Paya templomokban látunk majd.  Késő délután egy kis meglepetéssel készülünk, melynek a végén Bagan legmagasabb gigantikus méretű templomaiban ámuldozhatunk azon mire képes egy apa és testvérgyilkos fiú, hogy megszerezze a trónt és legyűrje a lelkiismeret furdalását.
Szállás: Bagan.
8. nap – október 30 Bagan
Egy turisták által nemigen látogatott elzárt kis faluban kezdjük a napot,
Minnanthu-ban , ahol igazából egy semmire sem hasonlító templom áll magában, aztán irány a  Kyat Kan Cave  koolostor, az egyik legfontosabb burmai meditációs központ.
Kis falvakon haladunk át, ahol kiderül milyen ősi technikával készülnek ma is a lakkozott népművészeti tárgyak. A naplementét egy templom teraszáról nézzük végig.
Hotel: Bagan.
9. nap – október 31 – Pindaya, Inle-tó
Délelőtt elrepülünk Heho-ba, majd meglátogatjuk Pindaya cseppkőbarlangjait, ahol 8000 Buddhát ábrázoló alabástrom, tikfa és márvány szobor sorakozik! Kicsit tovább utazva elérünk az Inle-tó partjára. Itt élnek az inthák, a tóparti nép arról ismerszik meg, hogy csónakjaikban állva a lábukkal eveznek, így szabadon marad a kezük, amelyekkel a hatalmas halászhálót kezelik. És itt laknak a gyűrűsnyakú nők. A lányoknak 5 éves koruktól kezdve, minden évben újabb és újabb sárgaréz karikát helyeznek a nyakára. A gyűrűk lenyomják a kulcscsontot és elsorvasztják a nyakizmokat, ezért mire felnőnek, a nyakuk hosszúsága a természetes kétszeresére nyúlik.
Megnézzük a Phaung Daw Oo pagodát, amelyben az arany Buddha-szobrok 800 év viszontagságait élték túl.
Pindayaban alszunk, ebben a városban készülnek azok a lakkozott ernyők, amelyeket a szerzetesek Burma szerte használnak. Megállunk egy kis családi műhelynél, hogy lássuk hogyan is készítik őket.
Hotel: Pindaya
10-nap november 1.
Nyaung Shweben ebben az egzotikus kis városban az Inle tó északi partján,
stílszerűen riksával megyünk le a folyópartra, hogy megnézzük a reggeli piacot, ahogy a csónakokról riksákra pakolják a falvakból érkező friss zöldségeket. Megállunk a paradicsom háznál, ahol a mindenfelől érkező paradicsomot szortírozzák és árazzák. Útba ejtünk néhány  kolostort, aztán közlekedési eszközt váltunk. Hogyan is nézhetnénk meg a vízparti életet, mint a vízről? A  880 méter magasan fekvő hegyvidéki tó Burma egyik legizgalmasabb látnivalója. Százezer ember él itt, de nem ám csak a parton, hanem magán a vízen, ahol egész falvakat találni, templomokkal, iskolákkal, üzletekkel. A tavon élők a zöldséget a vízen úszó növényszigeteken termelik meg. Buddha pagodákat, Indein sztúpáit látjuk, cölöp lábakon álló manufaktúrákat, úszó piacot és úszó kerteket látunk
11.-12 nap – november 2-3
Pihenés a csodás ötcsillagos hotelünkben a tó bartján lévő Resort Spa-ban
13.nap – november 4
Délelőtt még pihenés aztán indulunk a hehoi reptérre és visszatérünk Yangonba
Elmegyünk a híres Bogyoke piacra, megnézzük a kínai negyedet, illetve marad egy kis idő szabadprogramra is.
14.nap November 5 –  meglepetés városnézés
15.nap november 6.
Indulás Budapestre ( 7.30-11.15)