CAMPANIA – BASILICATA – CALABRIA

Rejtett világcsodák
(ahol fogadjunk, hogy még nem jártál)
Csorba László egyetemi tanárral (ELTE), aki a Római Magyar Akadémia volt igazgatója, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója

Az ókori és a középkori évszázadok lenyűgöző műalkotásai, görög, római, bizánci, arab, normann, spanyol kölcsönhatások az épületekben, képeken, szobrokon és a konyhaasztalon is. Az antik szépségeszmény, a hatalmi gőg, a reneszánsz és a barokk életöröm művészi alkotóerejének találkozásai térben és időben.

Archívum Utazás

Szeptember 3.– 8.

A nagyobb térképért kattintson a linkre

1.nap

szept 3. wizz 11.05 -12.35. Budapest Bari

A repülőtérről egyenesen Materába megyünk

Ki ne emlékeznék Pier Paolo Pasolini világhírű filmje, a Máté evangéliuma legszuggesztívebb képsoraira: a szegények és nyomorultak közé leereszkedő názáreti valami egészen különleges sziklaváros környezetében szembesül a világ fájdalmával… Nos, az akkoriban Olaszország legnagyobb nyomornegyedének számító terület (ezért is vonzotta Pasolinit) ma az UNESCO Világörökség címével kitüntetett hely, amely az ókortól folyamatosan használt település, régészeti zóna, néprajzilag egyedülálló környezet, Itália legnagyobb szabadtéri múzeuma. Sétánk során megtekintjük a legérdekesebb templomokat és barlanglakásokat, bejárjuk a Civitá, a Sasso Barisano és a Sasso Caveoso városrészek labirintusos sikátorait, legfestőibb részleteit.

2.nap

Délelőtt a bájosan kopottas, bűbájos hegyi kisváros, Altomonte vár ránk, gótikus katedrálissal, várral, és a múzeumban garantált örömmel, de hogy ezt mi okozza, azt persze nem áruljuk el. Előzetesen csak annyit, hogy némi segítséggel a XIV.századba repülünk vissza.

Innen folytatjuk az utunkat Tropea-ba.

Az olaszok „Az istenek partjának” nevezik a tropeai partszakaszt. A bencés kolostorban lakó egykori szerzetesek is tartottak az irigyektől, a templom alá barlangokat vájtak, hogy legyen hova menekülni a hódítók elől.

Sétálunk a középkori városkában, olasz hangulat, nyíltszívű, vendégszerető emberek, ízletes ételek, várnak ránk, és a híres fagylaltozó a korzón, ahol vöröshagymás, cukkinis és tonhalas fagylaltot is lehet venni. Nem véletlenül, mert itt terem a Cipolla rossa di Tropea, azaz az édes tropeai lilahagyma, amelynek enyhén édes, különleges a tengerközeli földnek és az enyhe télnek köszönhető, a fine dining éttermek ölni tudnának érte. 

  1. nap

Nyaralás Tropeaban

 https://www.baiadelsole.com/

 4.nap

Paola.

Csak egy órányit utazunk és máris Kalabriában, a csizma orrában vagyunk, a leghíresebb kalábriai csodatévő ferences szülővárosában, Paolában, A remete Paolai Szent Ferenc szentélyébe, barlangjába és bazilikájába készülünk. És ahogy Laci szokta mondani „sovén szívünknek lesz oka felragyogni”. 

Macskaköves utcákon, teregetett ruhák alatt sétálhatunk, reményeik szerint kiélvezve az utolsó pillanatait annak az élmények, amikor egy város levegőjét turista hordák nélkül lehet beszippantani.

Délután megérkezünk Marateába.

A turisták nem árasztják el Bacilicatat, pedig Marateát az olaszok a „Tirrén tenger gyönszemének” nevezik, partjait fenyőerdők és jázminültetvények övezik. A közeli hegycsúcson, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a kikötőre, A Megváltó Krisztus szobra emelkedik. Pálmafák és fügekaktuszok között kószálunk a bájos terekkel, hangulatos sikátorokkal teleszórt városban.

Innen ered a caciacavallo sajt, nevét onnen kapta, hogy úgy néz ki, mintha mintha egy ló hátára tennék, holott csak a szárítás miatt kötötték össze és akasztották egy rúdra. Párosával 5 kilós darabokra gyúrják és akár 6 évig is érlelik! Előételként is finom, de grillezik is.

5. nap

Pertosa

2021 a karszt éve, hogyan is hagyhatnánk ki az angyalok barlangját Pertosaban? A 34 millió éves barlangban a kutatók számtalan jelét találták annak, hogy itt már a kőkorszakban is éltek emberek. Remélem, hogy megtudjuk, miért ez az egyetlen olyan hely Európában, ahol a barlang szívéig lehet jutni.

Paestum

Pompeiel egyidőben fedezték fel az időszámításunk előtti 5. és 6. században épült várost. Poseidon, Héra és Athene dór templomai jó állapotban maradtak meg, ahogy a városkapu, a városfal és egy amfiteátrum is látható, és még azt is megézhetjük, hogy építették fel 2500 évvel ezelőtt ezeket a monstrumokat. És ha kulturális nem szentségtörés, megjegyzem, hogy innen ered a bivalymozzarella.

  1. nap

Cava de Tirreni

A Sorrentoi félsziget nyugati végébe Cava de’ Tirreni be indulunk, ahol a gótikus bencés kolostor kerengőjében bóklászva kiderül, hová rejtették a nápolyi múzeumok kincseit a II. világháborúban. A szerény homlokzat mögött egy monumentális épületegyüttes rejtőzik, amelyben váratlan meglepetés vár ránk. És amíg a szerzetesek évszázadokon át napra nap imádkoztak, addig a falakon kívül, a salernoiak rituális galambvadászattal múlatták az időt. Ennek emlékei a különleges longobárd tornyok, amelyek közé hatalmas hálókat feszítettek, hogy megfogják a madarakat.

Mielőtt elindulnánk Nápolyba, remek meglepetés vár rátok, higgyétek el.

hazautazás – Wizzair

Nápoly 19:35      Budapest 21:15