Dél-indiai körút észak-Indiai kóstolóval – a Diwali, azaz a fény és boldogság ünnepének idején

16 nap, hat állam, hét város, 4600 kilométer, 1.3 milliárd ember, milliónyi élmény
2013 október 27-november 11

Archívum Utazás

2013-11-27

Dél India

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Olyan országba megyünk, ahol egy lányt férjhez adhatnak egy tárgyhoz. Ahol a férfinak ágyasai vannak, de nem ehet a főztjükből, ahol a víz nem attól tiszta, hogy mennyire átlátszó, hanem hogy ki hozza, ahol a kasmír sálakat férfiak hímzik és a köveket nők törik.  Ahol nem csak a tehén, de egy darab réz is szent, ahol a hideg ellen a ruha alatt egy kosárkában izzó faszenet hordanak, míg a szent emberek meztelenül járnak.  Ahol az utazás millióknak cammogás, keveseknek száguldás, ahol egymás mellett élnek érinthetetlen páriák és maharadzsák , a nyomortelepek és a luxuspaloták lakói és a hol a többség sosem siet, mert ami nem fér bele ebbe az életbe, majd megéli a következőben.

Évezredes kincseket és szokásokat látunk és tapasztalunk meg, a programot úgy állítottuk össze, hogy az egyébként is mesés India legegzotikusabb oldalát mutassuk be. Lakunk majd ötcsillagos szállodában ahogy lakóhajón is. Kiélvezzük a fény ünnepének minden pillanatát és megnézzük a mohamedán ünnepet, a Muharramot.  Látunk majd hajnali halászatot a tengernél,  fűszerültetvényt a hegyekben és az indiai „szilikonvölgyet” . Találkozunk buddhistákkal és megnézzük hogyan készülnek egy hindu szertartásra. A szerencséseknek a pálmalevél könyvtárban elemzik a sorsát. Megismerkedünk a dravida építészettel, látunk indiai palotákat, hindu templomokat, katedrálisokat és zsinagógát. Nem tudjuk kikerülni a nagy szegénységet,  olykor belekóstolunk a mértéktartásba, de a hihetetlen luxust is kiélvezünk. Országon belül leginkább  repülővel utazunk hiszen cikázni fogunk:   Delhi,  Bangalore, Mysore, Madurai, Alleppey, Cochin, Mumbai.

A részletes útiterv előtt Lázár Ádám története:

Néhány éve az egyik utazásom előtt azzal keresett meg egy pesti egyetemista lány, hogy Delhiben elmennék-e az udvarlójához és elhoznék-e neki egy kis csomagot.  Természetesen, válaszoltam.  De amikorra Delhibe értünk a rengeteg látnivaló mellett teljesen elfeledkeztem mire vállalkoztam.  Az utazás utolsó napján történt, hogy a csoport azt kérte, vigyem el őket a Chandni Chowkra, az egykori Selyem Út indiai állomására Delhiben.  A több ezer apró bazárból álló, kis utcácskák, sikátorok szövevényén húzódó, üzletsorhoz mentünk.

Itt bármit és bármelyik üzletben megkapnak, jelentettem ki magabiztosan.  A csoport tagjai kicsit hitetlenkedve néztek rám, hiszen a boltocskák egyenként 2-3 négyzetméteresek voltak.  Próbáljuk ki, bíztattam őket, menjünk be bármelyikbe és kérjetek bármit!  Az egyik utas találomra rámutatott az egyik üzletre, aki befért bepréselődött, a többiek kívülről figyeltek.  Az ékszer üzlet pultja mögött álló fiatalember megkérdezte mit szeretnénk.

–          Egy selyem ágyterítőt, egy bőr zakót és egy 47-es, zöld sí-bakancsot- válaszoltam.  Szeme sem rebbent, megkérdezte honnan jöttünk.

–           Magyarországról – válaszoltam.

–           Remek! – mondta és felderült az arca.  – Épp ezen a héten várok egy magyar urat,  Lázár Ádámnak hívják,  elviszi a menyasszonyomnak az ajándékom.

–           Én vagyok!  A csomagért jöttem – mondtam Rejtő Jenői modorban, majd szégyenkezve hozzátettem- ez valójában véletlen, mert teljesen elfeledkeztem ígéretemről. A fiatalember azonban nem haragudott:

–          Maga tényleg azt hiszi, hogy véletlenül talált rám? Nincsenek véletlenek! De erről még beszélnünk kell.  Eközben megérkezett minden, beleértve a 47-es zöld síbakancsot és egy füst alatt mindannyiunkat meghívott estére  egy menyegzőre , mondván majd elmesélhetem a mennyasszonyának, hogy milyen egy indiai esküvő.  Közben kiderült, hogy a csillagok állása hat hónapja nem volt kedvező az esküvőkre ezért mindenki arra a napra várt. Csak Delhiben aznap este 17.000 (!) esküvőt tartottak.

Amikor beléptünk az állítólag szűk családi körben tartandó és így csak 750 fős elegáns öltönyökben és csodálatos selyem szárikban pompázó násznép közé, farmeros, pulóveres csoportunkról valahogy kiderítették, hogy nem vagyunk közvetlen rokonok. Egy magas férfi hozzám lépett,  kínálgatott,  még a névjegykártyáját is átnyújtotta. Én is odaadtam az enyémet. Az úr hitetlenkedve rám nézett: „ Maga Lázár Ádám? Ugye Budapestről?  Kissé meglepve helyeseltem.

„ De hiszen, akkor mi már három éve levelezgetünk egymással az indiai- magyar kapcsolatok fejlesztéséről!”

A 16 milliós Delhi aznap esti, 17 ezer esküvőjének, ezen 750 vendége közül az első, akivel találkoztam, ismerős volt. Véletlen?  Csillagok? Indiában lesz erről mit beszélni.

1. NAP                      Budapest – Doha. Qatar fővárosában, Dohában az átszállásnál, csak annyi időnk marad, hogy megnézzük a világ legújabb és legmodernebb légikikötőjét, a Hamad repülőteret, amely vélhetően épp addigra készül el.

2.NAP                        Kora reggel érkezünk az ébredő Delhibe.  A szállodában http://www.hoteltheroyalplaza.com/ reggeli, rövid pihenés után indulunk felfedezni a 16 milliós fővárost.  Megnézzük az India Kaput és a Gandhi Emlékhelyet, távolról megcsodáljuk a Rajpath Központi Kormány hivatalokat, az Elnöki Palotát. Nem adjuk alább  Ázsia legnagyobb mecseténél, bemegyünk a Dzsáma Maszdzsidbe. Tisztázzuk, hol van a korábbi Selyem Út egyik fő állomása, majd a Csándni Csaukon erőnktől függően sétálva vagy biciklis riksáról győződünk meg arról, hogy nem minden arany, ami fénylik.

3.NAP            Delhi –Agra  Ismerkedés a régi Indiával. Miből épült a Qutab Minar, minek a korábbi változata Humayun sírhelye, kiről kapta nevét a Laksmi-Nárájan templom, a Lódi kert, és a Birla Templom?

Délután busszal átmegyünk Agrába.

4.NAP                       Agra   

A Taj Mahal megtekintésére a legtökéletesebb időpont a kora reggel, amikor a hajnali ködből sejlik elő a szerelem márványba álmodott palotája. Aztán irány a fallal körülvett palotaváros, a Vörös Erőd, majd délután visszaindulunk Delhibe.

 

5.NAP                        Delhi – Bangalore  Repülés Bangaloreba.   Van aki hiszi, van aki nem, de sorsunk állítólag előre meg van írva. Így azt is lehet tudni ki jut el Bangalore-ba, ki lesz az akinek felolvassák az 1500 évvel ezelőtt  pálmalevélre írt sorsunkat.   Múlt és jövő együtt szerepel rajta, így ellenőrizhető, hogy mi az igazság. Nem kell benne hinni, sokakat mégis érdekel. Naponta összesen hat embernek olvassák fel a tamilul írt karmát és fordítják angolra.  A helyszín a Nadi Gruha Astrology Centre,a  Pálmalevél Könyvtár. Ezalatt a többiek megismerik a Bangalore Palotát, a Lalbag Botanikus Kertet és  kifürkészhetjük Tipu Szultán Palotáját és füvészkertjét.

6.NAP                        Bangalore Hat további érdeklődő számára derül ki, hogy a pálmalevélre írt karma igaz vagy ámítás. Közben a többieket várja a Nritya Gram Ashram, amely szinte egy falu. A tánc és a jóga a mindennapok része, itt bármit ki lehet próbálni, hiszen India nem csak látvány, hanem gondolkodás és életmód is.

 

7.NAP                        Bangalore – Mysore busszal 4 óra. Korán kell indulnunk, mert útközben nem hagyhatjuk ki a hatalmas forgalmú Selyemhernyó Börzét, hol láthatnánk még ilyet a világon? Mysoreban kiderítjük ki az igazi maharadzsa és bemegyünk az elképesztő művészeti alkotásokat és kincseket rejtő Palotába.  Itt lehet választ kapni arra a kérdésre, hogy mit kezd a maharadzsa több száz feleséggel és miért tart melléjük még több száz ágyast is? Mysoreban egy rövid városnézésre is készülünk, aztán hatkor már indul is Maduraiba vonatunk a  Tuticorin Express. Igazi romantikus éjszaka lesz a hálókocsikban, reggel 7-kor már Maduraiban ébredünk.

 

8.NAP                        Madurai  Épp csak átöltözünk és megreggelizünk a Fortune Pandyan Hotelben, majd városnézésünket a Tirumalai Najak Palotában kezdjük. A mitikus állatokkal és szörnyekkel díszített Minaksi-Szundaresvara templomban nem kevesebb, mint 985 gyönyörű oszlopcsarnok vár ránk. Az Esti Hálaadást is itt nézzük meg, hogy lássuk, amint a „csinos” isten, Siva, meglátogatja feleségét Minaksit.

9.NAP                        Változik a táj, hegyeken kelünk át.  Az Arab-tengertől a Nyugati – Ghátok erdőivel borított, viruló kávé, fűszer és gyümölcs ültetvényeit hagyjuk magunk mögött, mire megérkezünk Thekkadyba.  Hajóra szállunk a Periyar Tavon a Periyar vad Rezervátumban. A vízról ámuldozunk a tó partján legelő elefántokon és ha szerencsénk van vadállatokat is látunk bőven.  Az éjszakát egy hegyvidéki üdülő, fűszer rezervátumban, a Cardamom County Hotelben, Periyarban töltjük. A különleges fűszer-növények között sétálgatva néhány titkot is elárulnak a fűszerek hatásáról.

10.NAP          A periyari fűszerek kertjéből áthajtunkAlleppeybe, ahol  már vár ránk a lakóhajónk. Aki járt velünk Vietnámban tudja miről beszélünk, aki nem, higgye el, hogy ha a Földön is van Paradicsom ez az egyik állomása. Egy teljes napot hajózunk  a csatornákon tavak,  44 folyó, lagúnák 1500 kilométer hosszú szövevénye rizsföldek és pálmafák között. A legénység nekünk fogja  és süti majd a rákokat, halakat.

11.NAP                      Alleppeyből a lakóhajó nyugalmából, áthajtunk aMarari Beach Hotel-be, http://www.cghearthhotels.com/marari-beach.html  a másik paradicsomi helyszínre. A nap és a tenger szerelmesei itt a tengerparti „zöld hotel” pálmalevelekkel fedett kis bungalóiban átélhetnek valamit India csodájából úgy ahogy azt egy maharadzsa  teszi. Itt minden arról szól, hogy  a vándor maga mögött hagyja a külvilág stresszét.

12.NAP          Marari Beach Hotel Pihenés,tenger, szabad foglalkozás némi meglepetéssel.

13.NAP         Cochin: Ha India csak hőség, por és tömeg, akkor az európai nagyhatalmak, a portugálok, a franciák, a hollandok és végül a britek miért vívtak egymással véres háborúkat India megszerzéséért? Minderről hallunk, ahogy arról is mit csináltak itt a keresztény hittérítők és a zsidó kereskedők? Elsétálunk a Mattancséri és a Holland Palotához, a Bors Tőzsdére, és a Zsidó negyedbe. Megnézzük az antik boltok kínálatát, megtudhatjuk mikor és mire használják a Csaraki nevű, harangötvény tálakat Keralában, és ha sikerül kinyittatni, bemegyünk a Zsinagógába. Fűszerkereskedésekbe, belső udvarokba kukucskálunk,  sétálunk a  kikötőben, bemegyünk a  Szent Ferenc Templomba.  Aztán irány a repülőtér Cochinból – Mumbaiba repülünk.   http://hotelgodwin.whizrooms.com/#photos  

14. NAP       Mumbai.  Ki, és miért építette a Tádzs Mahal szállót Bombayban? Miért lett Bombayból Mumbai? Végiggurulunk a tengerparti sétányon, a Marine Drive-on  és a félsziget bejáratától meghallgatjuk a Hadzsi Ali mecset történetét, ahogy a Jain templom, a Függőkert, a Malabar – domb, a Párszi közösség, a Hallgatás Tornyainak meséit. Itt derül ki kik az indiai állam és a világvezető ipari cégek többszörös dollár milliárdos vezetői? Ha csak be nem hív, kívülről nézzük meg, hol dolgozik, és hol lakik- a világ egyik leggazdagabb embere: a Reliance Group vezetője, Mukesh Ambani. Megismerjük az India Kapuja építésének történet, elsétálunk az Apollo (Bandar)- rakparton, és benézünk a Taj Mahal Hotelbe.

15.NAP          Mumbai.  A reggelt a rendkívül színes, szagos  Sassoon dokknál, a halpiacon kezdjük.  A Mumbai szállodáinak lepedő és törülköző készletét ellátó Dhobi Ghaton dolgozó mosó férfiakat délelőtt lehet látni.  Innen a világ egyik legforgalmasabb pályaudvarára  a Victoria Pályaudvarára megyünk, ahova  naponta  egy millió ember érkezik és ugyanennyi  távozik is.  Délre pedig egy másikra kell érnünk, mert hihetetlen látvány és logisztikai csúcsteljesítmény, ahogy az otthon készített, friss ebéd vidékről megérkezik a  Mumbaiban dolgozó hivatalnokok számára. Hogyan lehetséges, hogy az írástudatlan ételhordók, a Dabbavallák, nem tévesztik el hova kell szállítani a több mint 100.000 helyre, több százezer embernek küldött, írott címmel nem rendelkező házi kosztot. Elmegyünk  Gandhi  házához, a Maidan Park körül megnézzük, hogyan készítik beadványaikat az írnokok,  elsétálunk  a Bombay Egyetem, a Mahalakshmi Templom és a Prince of Wales Museum felé.

16.NAP         Budapest Indulás és érkezés haza.