Elveszett örökség – tárlatvezetés egy kvázi kiállításon

Molnos Péter az azonos című könyv szerzőjének és a kiállítás kurátorának vezetésével.
A festő báró Hatvany képei csak keret ­– még ha ezüstözött is – a nagy kép körül, amely azt hivatott bemutatni, milyen kincseket halmoztak fel egykor az értő gyűjtők és a nagyvonalú mecénások Magyarországon és hogy a gyűjtemények darabjai, Monet-k, Courbet-k, Picassok, Grecok, hogyan szóródtak szét, kerültek külföldre, tűntek vagy vesztek el.

Archívum Képzőművészet

2017- 11-19-11h

Kieselbach Galéria

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A Hatvanyak Hunyadi János utcai villájában Renoir, Monet, Courbet, Szinyei és Derkovics képek függtek. Gróf Andrássy Gyula Fő utcai palotájának trezorokba mentett kincseit, köztük Canaletto és Turner képeket a Vörös hadsereg rabolta el, tiszadobi kastélyának falain ékeskedő barbizoni mesterek műveit az özvegynek kellett eladnia. A kémikus báró, Kohner Adolf Damjanich utcai palotájának gyűjteményét a gazdasági válság után árverezték el, az egész anyag külföldre került. Báró Herzog Mór Andrássy úti palotájának falain egykor hihetetlen itáliai reneszánsz festményeket, francia impresszionista műveket és El Grecokat csodálhattak a látogatók, amíg az egészet le nem foglalták, mint zsidó vagyont.
A mindössze elemi iskolát kijárt gazdag polgár és mecénás, Nemes Marcell gyűjteményéből néhány El Greco ugyan megmaradt, de a Gougainek, Picassok és a többi nagy mű, már mind külföldön van, valahol.
Molnos Péter az egykori fénykorról, sorsokról, képekről mesél,  de sajnos egyik történet sem végződik happy enddel.