Irán a perzsa újév idején és áprilisban

Irán a perzsa újév idején
8 nap Sajó Tamás művészettörténésszel
4 *-os hotelekben
A perzsák már évezredek óta március 21-én, a tavaszi napforduló napján, Noruz, azaz az új fény ünnepén tartják az újévet, hatalmas vidámság és evés-ivás közepette. Ezért szervezzük épp erre az alkalomra az utat Iránba, amelynek során végigjárjuk a történelmi Perzsia legszebb és legjelentősebb városait, Teherántól Kashan, Iszfahán és Yazd gazdag kereskedővárosain, az ókori Paszargadén és Perszepoliszon át a rózsák, a költők és a bor szülővárosáig, Sirázig.
2018 március 15-23-ig és április 19-27-ig

Archívum Blog Blog-utazás Utazás

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 
 
 

1.nap

Budapest-Isztambul-Teherán: 11:15 – 03:00
Isztambulban amint látjátok sok időnk van, ezért kimegyünk egy félnapos városnézésre.
2.nap: Kashan világöröksége
Pestről március 15-én induló repülőnk 16-án hajnalban érkezik a teheráni repülőtérre. Itt már vár minket az autóbusz, amellyel a két órára fekvő Kashanba, asok ezer éves karavánszeráj-városba megyünk. Itteni szállásunk a négyszáz éves Ameri-házban, a régi Irán egyik leggazdagabb kereskedő-dinasztiájának mára négycsillagos szállodává alakított házában lesz. Vetünk egy első pillntást a városra, aztán pótoljuk alvás-hátralékunkat, majd délután bejárjuk Kashan agyag-óvárosát,számos világörökségi helyszínnel: a sok száz éves kereskedőházakat (Boroujerdi-ház, Tabatabai-ház), az Agha Bozorg mecsetet, és Nagy Abbasz sah 16. századi mulatókertjét, a legrégebbi fennmaradt perzsa kertet- És mivel a kaviart alapelve, hog Iránban is élj úgy, mint az irániak, dolgozunk is ( egy kicsit) a perzsa nőkkel.
Vacsoránk Abbasz sah kertje mellett, hagyományos perzsa kerthelyiségben, ateaházon végigfutó természetes patak partján lesz.
3.nap: Abyaneh, a zoroasztriánus Vörös Falu
Reggel elindulunk a Keselyű-hegyvidék belsejében, a világtól elzártan fekvő Abyanehbe, aVörös Faluba, amely csak néhány száz éve tért át a muszlim hitre, s még elevenen őrzi ősi perzsa zoroasztriánus hagyományait, sok évszázados gyönyörű régi házait, az olasz hegyi városkákhoz hasonló görbe utcáit és az ezerötszáz éves, Szaszanida-kori perzsa nyelvét.
Útközben elhaladunk a beásott tankokkal őrzött natanzi urándúsító központ mellett és megállunk a mongol kánok által épített 13. századi natanzi mecsetnél. Késő délután érünk Iszfahánba.
4.nap: Iszfahán, a világ egyik legszebb városa

Iszfahán Irán legszebb városa, sok évszázadon át főváros is volt. A központban lévő négycsillagos szállodánkból a hatalmas bazáron át jutunk el a főtérre, amelyet a művészettörténet a világ tíz legszebb tere között tart számon. Megnézzük az örmény kézművesek kék csempéivel díszített Imám-mecsetet, az ezeréves Pénteki mecsetet, bejárjuk a nyolcszáz éves, és még ma is eleven zsidó negyedet, Irán legnagyobb zsidó központját. Felkeresünk perzsa kerteket és palotákat, megpróbálkozunk a bazár bejárásának eleve reménytelen kísérletével, nomád szőnyegeket nézünk, és lesz meglepetés is.
5.nap: A sivatag városai: Nain és Yazd
Iszfahánból útnak indulunk a hatalmas és sokszínű iráni sivatagon át a perzsacivilizáció bölcsőjébe, Perszepoliszba és Shirazba. Ezen a napon félútig jutunk, az utolsó sivatagi városig, Yazd agyagból épült karavánszeráj-városáig, innen indultak a karavánok évezredeken át , hogy a sivatagot átszelve eljussanak Türkmenisztánig és azon túl  nekivágjanak a Kínáig vezető Selyemútnak. Útközben megállunk asivatagban, hogy betérjünk egy hagyományos perzsaszőnyeg-manufaktúrába. Yazdban megnézzük a lenyűgöző Nagymecsetet és mellette a bazárt, a ma is eleven zsidó negyedet, bejárjuk az agyagváros labirintusát, és tevehúst (is) eszünk (nem kötelező program) a pompás Kán Háza étteremben.6.nap: Perszepolisz, a perzsa civilizáció bölcsője

.Reggel elindulunk sivatagi utunk második részére, délben érünk Paszargadéhoz és Perszepoliszhoz, az ókori Perzsia romjaiban is lenyűgöző világi és szakrális fővárosaihoz (mindkettő világörökség), ahol a fennmaradt épületek, domborművek és királysírok között Tamás művészettörténész énje végre teljességben kitombolhatja magát.
Aprogramot úgy időzítetük, hogy a naplementét Perszeploisz romjai között nézzük meg, aki ezt ilyenkor látta, annak beleégett a retinájába.
Estére érünk Sirázba. Tekintettel arra, hogy ez nap az úgynevezett  „Chaharshanbe Suri”, a tűzugrás délutánja és estéje, igyekszünk elcsípni valamit anépünnepélyekből a tűzijátékból.7.nap: Perzsa újév Sirázban, a rózsák és költők városában

Siráz, „a rózsák városa”, ahogy a perzsák emlegetik, a perzsa költészet legnagyobb alakjainak is otthona volt, mindenekelőtt Hafeznek, akinek sírja máig zarándokhely minden perzsa számára. Másnap, március 21-én, Noruz ünnepén a Korán helyett az ő verseskötete van minden perzsa család asztalán, így hát nem csoda, hogy az előző nap sok ezren keresik fel sírját, ahol mindenki elszavalja egy-egy versét. Délelőtt bejárjuk a sirázi óvárost, a szőnyegbazárt, a gyönyörű mecseteket.
Késő délután belföldi repülővel megyünk vissza Teheránba.8.nap: Teherán 

Az utolsó napunkon Teheránban összegezzük benyomásainkat. Bejárjuk aforradalom előtti város központját, a Reza Pahlavi sah által az 1930-as években elegáns art deco stílusban kialakított belvárost, végigmegyünk az egykori „teheráni Moulin Rouge” szellemét szellemutcaként máig őrző Lalehzar-úton, megnézzük aNemzeti Múzeum csodálatos ókori perzsa és középkori iszlám kiállítását,átsétálunk Teherán egyik legfőbb új nevezetességén és pompás modern építészeti alkotásán, a világ legnagyobb gyalogos hídján a Taʿbiat-parkban, pompás kilátással Teherán gazdag északi részére, és megvásároljuk az utolsó ajándékokat a gazdag negyed, Tajrish Bazárában. Este hagyományos kávéházban vacsorázunk, és innen indulunk vissza éjjel a repülőtérre, ahonnét március 23-án kora hajnalban repülünk vissza Isztambulon át Budapestre.
9.nap. Teherán-Isztambul-Budapest: 4.30 – 10:35