Írország – Takács Ferenc Joyce kutatóval, Írország szakértővel

7 nap 6 éjszaka, város és vidék, természet és társadalom, irodalom és ivodalom

Archívum Utazás

2015 augusztus 31 - szeptember 6

Dublin és az ír vidék

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Azért, mert történetesen Írországban van az ember, még nem kell, hogy eszét veszítse” – írta a sajnálatosan fiatalon elhunyt J. G. Farrell az 1918-20-as ír szabadságharc és polgárháború idején játszódó Zavaros idők (Troubles, 1970) című regényében. Igaza volt, az eszünket nem kell elveszítenünk, ha Írországban vagyunk, de meglepődni, sőt álmélkodni valónk mindenképp akad, mégpedig bőségesen.

Különösen nekünk, közép-kelet-európaiaknak, akiket – minden különbség ellenére – rengeteg hasonlóság fűz az írekhez és Írországhoz: évszázadok birodalmi függősége, kései és tétova modernizáció, archaikus életformák makacs fennmaradása. Ha Írországban vagyunk, mi tükörbe pillantunk. Ismerős-idegenként önmagunkat pillantjuk meg ebben a tükörben, s a tükörkép, amit megpillantunk, múltra és jövőre egyaránt vonatkozó tanulságok levonására késztet bennünket.
Útitervünk ehhez a tükörbe pillantáshoz próbálja hozzásegíteni az érdeklődőt. Utunk egyrészt a modern, urbánus, európai Írországba vezet, Dublinba, a Párizshoz talán még Londonnál is közelebbi metropoliszba. Másrészt a Nyugati Partra, az ősi, paraszti életforma földjére, ír anyanyelvűek közé: Európa legnyugatibb peremére, Galway-be és az Aran Szigetekre. James Joyce városába és John Millington Synge szigetére utazunk el – a mai Írország két kulturális ősforrásához.

1.nap Dublin – A történelmi városközpont
a „György-kori” stílusú Dublin

A tizennyolcadik századi dublini aranykort idéző és számtalan
történelmi és irodalmi emléket őrző utcákon és tereken sétálunk (a Merrion Square, a
Fitzwilliam Square és a St Stephens Green).
Vacsora: Egy igazi ír kocsmában.
Hotel: Dublin- Harrington Palace  http://www.harringtonhall.com/
http://www.booking.com/hotel/ie/harringtonhall.hu.html?aid=347734;label=sppctrip-hotel-231290_xqdz-10dc395a2d43ab4f75c8f88476c04b4f_pool-cohu_slice-99999;sid=4386d595069b46f5de53c7b5a682275d;dcid=1;dist=0&group_adults=2&type=total&utm_campaign=HU&utm_content=images&utm_medium=SPPC&utm_source=tripad&utm_term=hotel-231290&#_=_

2.nap Dublin – Szellem és hatalom

A Trinity College / Book of Kells/ és a Dublin Castle

Az 1592-ben a protestantizmus előretolt intellektuális erődjeként alapított egyetem és
a hajdani brit alkirályi hatalmi székhely, a „vár” megtekintésével kezdjük a napot.
Utána történelmi séta, a modern Írország történelme szobrokban és épületekben
elmesélve: O’Connel’s Bridge – O’Connel Street (szobrok: Daniel O’Connel, James
Joyce, James Larkin, Matthew atya, Charles Stuart Parnell; érdekességek: Beshoff’s)
– megálló: a General Post Office (az 1916-os Húsvéti Felkelés központja) – a
Rotunda Hospital – Gaiety Theatre -– Garden of Remembrance

3.nap Az irodalmi Dublin és az” ivodalmi” Dublin

a James Joyce Tower Museum-tól a Dublin Writers’ Museum-ig
Busszal Dun Laoghaire-be megyünk, ahol megtekintjük a Joyce-múzeumot az ottani Martello Toronyban, ahol 1904-ben Joyce lakott, s amelyet az Ulysses első fejezetében örökített meg. A városba visszatérve busszal érintjük a St Patrick’s Cathedral-t, ahol Jonathan Swift hamvai nyugszanak, majd felkeressük a James Joyce Centre-t, utána pedig megtekintjük a dublini Írók Múzeumának gazdag és érdekes gyűjteményét, Shaw, Wilde, Yeats, Synge, Beckett, O’Casey (és persze Joyce) életének és működésének a tárgyi emlékeit.

 „Ivódalmi” Dublin: az ital és a kocsma köré épülő ír kultúra karneváli arca
A Guiness sörtől az ír whiskey-ig

Bemegyünk a Jameson Distillery.be és a Guinness Brewery-be, majd irodalmi „pub crawl”, azaz kocsmatúra következik. Sorra vesszük az  írók-költők által hajdan és ma frekventált kocsmákat (Doheny and Nesbitt’s, The Bailey, Davy Byrne’s, The Palace Bar, McDaid’s, stb.)  végül  a Temple Bar vigalmi negyedében vacsorázunk.
Hotel: Dublin

 4.nap – az ír vidék Ennistymon, Clonmacnoise, Galway

Nyugatra indulunk, útközben megállunk a természetet csodálni az  Ennistymon vízesésénél, a Shannon keleti partján Clonmacnoise-ban megnézzük a több mint 1500 éve alapított települést, ahol korakeresztény templomokat és kőkereszteket láthatunk, délután érkezünk meg az oly ritka, hagyományosan gazdag kisvárosba Gallway-be. A XIVszázadi templom, ahol Kolumbusz is imádkozott mielőtt nyugatra indult, a Lynch kastély, a katedrális és a park kihagyhatatlan. Lesz kaviart meglepetés, így nem árulhatom el.

Hotel: Ennistymon – The Falls hotel  http://www.fallshotel.ie/

5.nap – Galway és Moher sziklái, Aran sziget

Ha csak három dolgot látsz Írországból, Dublinon kívül ezt a kettőt meg kell nézni, mondják az írek. Így mi is megnézzük a Moher-sziklákat aztán  komppal átkelünk az Aran-szigetek néven ismert szigetcsoport egyik szigetére, Inish Mór-ra. Az ősi kelta múlt emlékeiben gazdag szigetet, amelynek lakossága egészen a huszadik század első harmadáig megőrizte archaikus pre-feudális életformáját és ír nyelvét, ma már csupán nyolcszázegynéhány ember lakja. Olyan, mintha egy elveszett törzset találnánk. A romantikusokat vár és várromok, zátonyra futott hajók, szürke halászok lakta házak, világítótorony várja és hozzá a legenda, mely szerint az araniak a másvilág határán élnek és titkos tudás birtokosai.

Hotel: The Falls

6. nap úton Dublin felé

Indulás vissza Dublinba
Közben egy XII. században alapított kastélyban készülünk egy kis meglepetésre. Az épület, amely 1620 óta a Parson grófoké túlélte az ír történelem minden viszontagságát.  Írország legnagyobb kertjében sétálgathatunk, a bejárat még az eredeti középkori, belül már viktoriánus ebédlő, neogót könyvtárszoba, és mindezt ma is használja az itt lakó, immár VII. Parson gróf.

Aztán megérkezünk Dublinba.
Kilmainham Gaol – látszólag “csak” egy börtön. De ha érthetővé teszi a húsvéti lázadást éppúgy, mint a mindennapi ír életet, hogy emberek sokasága azért követett el kisebb bűncselekményt, hogy bekerülhessen és legalább enni kaphasson, akkor több, mint rácsok és falak.
Szabadprogram ( Akinek kedve van, azzal egy ír népi szórakozásba is bepillanthatunk, ami nem más mint egy agárverseny)

Hotel ezúttal a korai kelés miatt a reptér közelében: http://www.springfieldhotel.ie/

7.nap: Hajnalban indulás haza.

Az út ára:  348 000Ft + 36 000Ft illeték fő kétágyas elhelyezés esetén

Az ár MINDENT magában foglal a belépőkön kívül, azaz a repülőjegyet, 6 éjszaka hotelt reggelivel, a teljes programot busszal, hajójegyekkel és még egy ebédet és két vacsorát is!

Kérlek jelentkezzetek itt a szokásos módon: viktoria.lugosi@kaviart.eu