Katalónia a montblanci népünnepély idején – Mar i Muntanya

Gulyás András nagykövettel, volt barcelonai főkonzullal
(nem mellesleg Mario Vargas Llosa fordítójával)
Vigyázat több mint Barcelona! Mert ahogy a kedvelt katalán étel, a Mar i muntanya (Tenger és hegyek) vegyíti a tenger gyümölcseit a hegyek-völgyek jószágainak legjavával, úgy sűrítjük néhány napba Katalónia pazar, sokszor rejtőzködő látnivalóit.

Archívum Utazás

Szeptember 9-15

Katalónia

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A katalán-aragóniai királyság székhelyén utánajárunk mi dolguk a konzuloknak Barcelona grófjával, és bünteti-e a törvény, ha a hajósnép macskát lop. Megnézzük a Santa María del Mar templomot, „A Tenger Katedrálisát”, a középkori tőzsdepalotát, amely a XIX. század végére festőiskolává avanzsált, ahol Picasso is tanult. Mielőtt a katalán szecesszió nyomába erednénk visszaugrunk a múltba, a Museu d’Art de Catalunyaban katalán muzeológus barátunk kalauzolásával tekintjük meg a X-XIII. századi pireneusi kolostorok legszebb freskóit – megmenekülésük külön történet! Eusebi Güellt, a katalán szecesszió mecénását sokan ismeritek, de vajon hányan jártatok a Güell elképzelése alapján gyára mellé épített munkáskolónián, ahol Gaudí templomot épített, és belülről is ő maga fejezte be?  Tarragonában, az egykori Hispania Citerior fővárosába római falak, tengerparti amfiteátrum fogad, innen indulunk Poblet cisztercita kolostorához, (Világörökség!), ahova a mi Beatrix királynénk utolsó útja vezetett. De nem a miénk!

Poblet-Monastery-Santa-Maria-de-Poblet-UNESCO-12


Montblancba azon a napon érkezünk, amikor az egész város ünnepel. Akik velünk voltak Gubbióban tudják milyen lehet, még ha itt a torony nem is fából, hanem emberekből épül. És mint ott, az év legkülönlegesebb napján, itt is a polgármester várja a kaviartot.

Montblanc castellers

Ugye kézenfekvő, hogy a zsivajt ki kell pihennünk, erre pedig mi lehet jobb, mint egy családi pincészet, ahol a katalánok pezsgőjét, a cava-t közelebbről is meg kell vizsgálnunk. Vallbonában, a gótikus cisztercita apácakolostorban I. Jakab és Árpádházi Jolán nyomait keressük, aztán útrakelünk, hogy a Pireneusok lábánál megálljunk Ripollban, a legszebb román bencés kolostornál. (világörökség 5*)  A kolostor nemcsak a katalán történelem kiemelkedő helye, de itt tanult Gerbert d’Aurillac, a későbbi II. Szilveszter pápa, aki a koronát küldte Istvánnak. Tovább megyünk Queralbsba, ahonnan fogaskerekűvel jutunk el Vall de Núria egykori búcsújáró, ma üdülő, és síközpontjába. A háromezer méteres hegycsúcsok közötti festői völgyben lesz a szállásunk és megtudjuk, miről nevezetes a katalán szamár. Besalúban egy középkori városkába csöppenünk, ezeréves bástyás hídon kelünk át a Fluvia folyón, az óvárosban gótikus utcákon és tereken bolyongunk, alámerülünk a múltba ott, ahol egykor a katalán zsidó asszonyok merültek alá a tökéletes állapotban megmaradt románkori mikvében (rituális fürdő).

Besalu-Photo-by-Mas-Torrencito-740x440

A hegyekből a tengerpartra ereszkedünk, Cadaques festői halászvároskájába – Utrillo, Picasso, Bunuel, Man Ray kedves helyére –  hát hol laknánk, ha nem itt?

cadaque-36-hours-large

Port Lligatban megnézzük Salvador Dali házát, és visszatétünk Barcelonába, hogy a múlt után a város XXI.századi arcával is megismerkedjünk, az Olimpiai várossal és a rozsdás hajótetemekkel csúfított siralmas városrész helyén épült jacht kikötővel.

barcelona port

Innen indulunk haza.