Kaviart Erdély: Székelyföld

ha nem tudod mi az az ángádzsábur vagy Bözöd, nem jártál még Farkaslakán és nem voltál medvelevesen, nem ettél ordás palacsintát, nem hagynád ki a meseszép középkori utcákat és a felújított csodás kastélyokat, akkor gyere velünk, főképp Józsa Márta íróval, szerkesztővel, Erdély szakavatott ismerőjével, akit televíziós és rádiós műsoraiból is jól ismerhettek októberben, amikor kivesszük a részünket az érzéki örömökből is, már ami az erdélyi csorbát, rókagombát, micset, puliszkát, bort, pálinkát és hasonló élvezeteket illeti.

Archívum Gasztronómia Utazás

Október 5-9 és október 12-16

A nagyobb térképért kattintson a linkre

1.nap

9.15 kor érkezik a repülőnk Marosvásárhelyre

A marosvásárhelyi reptérről Jókai nyomában egyenesen Nagyenyedre megyünk.

Megnézzük a református kollégiumot, amit négyszáz éve még Bethlen Gábor alapított, és ahol a diákot „elzárták hermetice minden világi kísértetektől és csináltak belőle papot, professzort, királybírót, főkapitányt vagy tanácsurat, vagy éppen utazót, mert bizony Kőrösi Csoma Sándor is innen indult útnak. A főtéren álló középkori vár falai mögött bemegyünk a viszontagságos sorsú református templomba és a Maros parti fűzfák alatt labancokra és kurucokra emlékezünk.

Torockót, Erdély legszebb falvát, völgybe zárt csodaként emlegetik az utazók, és tény, hogy öröm a szemnek a régi gyöngyszemeket eredeti pompájukban látni. Torockó főutcája nem véletlenül nyerte el az Európa Nostra díjat. Fellibbentjük a leplet, hogy mi ihlette meg a városban Áprily Lajost, és megkeressük a történelmi Magyarország legrégebbi faházát. Háttérben a Székelykő bérce, mi pedig, mintha egy skanzenben járnánk, nem pedig egy hatszáz lakosú, élő faluban.

Este Marosvásárhelyen alszunk, a főtéri patinás Concordia hotelben.

2.nap

Marosvásárhely

Történelemkönyveink tucatnyi hőse kötődik a városhoz, ahol felébredünk.

Hogy mi köze Marosvásárhelyhez Hunyadi Jánosnak, Mátyás királynak, II.Rákóczi Ferencnek, a Bolyaiaknak, Teleki Sámuelnek és Balassi Bálintnak, azt Józsa Márta majd elmeséli, előzetesen csak annyit, hogy a Teleki Téka, amit mi is megnézünk, egy hihetetlen könyvtár. Teleki Sámuel a felvilágosodás hatására nem csak a francia enciklopédiákat vásárolta meg, de hatvan éves gyűjtőmunka eredményeként különleges ősnyomtatványokra, régi híres nyomdászműhelyek mesterremekeire is szert tett és olyan kiadványokra, amelyeket Dürer, Rubens, ifj. Hans Holbein vagy Lucas Cranach illusztrált. Könyvtár rajongóknak mondom, hogy akik voltak velünk Zirctől a coimbrai könyvtáron át a dublini Trinty College-ig, itt sem fognak csalódni.

Ady intelmei nyomán, aki a marosvásárhelyi jó kis flekkenes-boros vacsorái után az utókor lelkére kötötte, hogy a Kultúrpalota kihagyhatatlan hely lesz, mi is benézünk, hiszen megmondta, hogy „ Itt fogjuk őrizni magunkat mi, magyarok, kik egymás ellen annyit vétettünk. Ide fogunk verssel, zenével, beszéddel összevonulni, ha baj lesz.

Természetesen nem hagyjuk ki a várat és ahogy a kaviartban megszokhattátok lesz különleges vendéglátónk is, egy helyi műgyűjtő – galerista.

Csak bírjátok szusszal, mert innen Segesvár felé vesszük az irányt. Lehet, hogy akad még valaki, akinek a városról csak egy érettségi tétel, a csata jut az eszébe. De amint beteszi a lábát Európa egyik legszebb középkori városába, garantáltan újratervez.

Macskaköves utcákon, fával fedett lépcsősorokon baktatunk toronytól toronyig. A legszebb az óratorony, ezen keresztül jutunk majd be a fellegvárba, ahol az az amerikai turisták leginkább csak Drakula nyomába erednek, de mi élvezzük majd a kilátást is a Csizmadiák tornyából, a templomot, a szász gimnáziumot vagy a bájos vendéglőket, kávézókat, na jó, a borospincéket is.

Egy középkori hangulatot idéző , faszerkezetes hotelt választottam erre az éjszakára.

Hotel Von Graf https://www.boutiquehotelvongraf.ro

3.nap

Ha van erdélyi romantika, akkor ezt a napot annak szenteljük.

Olyan helyekre viszünk titeket, ahova nem minden turista talál el Ki járt már Énlakán, ahol a mesebeli utcákon a falu unitárius lelkésze vezet minket végig. És Farkaslakán, ahol olyan érzésünk lehet, mintha kétszáz évnyit csöppennénk vissza az időben. Vagy csak százra? Lehet, hogy megérzünk valamit a hargitai rengeteg levegőjéből, ahol Ábelt összezárták a marcona Surgyelánnal? Mindenesetre a falu híres szülötte, Tamási Áron nyomában eredünk.

Szakképzett vezetőink segítségével részt veszünk egy medvelesen, hiszen hol lehetne ilyen élményünk, ha nem Székelyföldön?

És mielőtt megérkeznénk Szovátára még alámerülünk a sóbányába Parajdon, amely egy teljes földalatti város, negyven emelet mélységben, mozival, játszóterekkel, kávézókkal, boltokkal.

Kihagyhatatlan élmény, ha már erre járunk.

Szovátán alszunk egy welness hotelben – Ensana Helath and Spa

4.nap

Ezt a napot a természetnek szenteljük, amit némi spiritualitással fűszerezünk.

Gyönyörködünk a világ legnagyobb heliotermikus tavában, a Medve tóban, bekukkantunk egy eldugott faluba, Bözödre, amely egy háromszáz éves történetről mesél,

találkozunk egy kedves megszállottal és persze lesz meglepetés is, mielőtt megnézzük a Rhédey kastélyt.

Erdőszentgyörgy annak köszönheti csodálatos felújított utcáit és pompás kastélyát, hogy King Charles, gyakran járt ide, ahonnan szépanyja, a magyar Rhédey Claudia származik.

És hogy ne csak a kis falvakat lássátok, hanem a nagyvárost is, a marosvásárhelyi Hiltonban búcsúzunk a kaviart erdélyi sorozatának első részétől, Székelyföldtől.

Másnap reggel, azaz 9.-én indul a gépünk haza.