Kaviart utazások 2013

Megígértem, hogy megírom idén mikor és hova megyünk, hogy tudjatok tervezni. Részleteket és árakat később természetesen küldök, de tudjátok jelentkezni már most is lehet. Róma,Berlin,New York, Bázel, Toszkána, Dél- India.

Archívum Utazás

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 

Április

4-7

Róma a XVI. században
Csorba Lászlóval a Magyar Nemzeti Múzeum Főigazgatójával

Képzeljetek el egy időutazást. Detényleg! A várost úgy nézünk meg, ahogy Leonardo látta, amikor az utcáin sétált, amelyre Michelangelo álmodott tereket és szobrokat, ahol Bramante rajzolta a Szent Péter bazilika íveit. Azt a századot idézzük mely, amelyben Giordano Brunot megégették, s miközben  a szegényeket Néri Szent Fülöp istápolta,  cselszövésben és méregkeverésben remeklő Borgiákról suttogtak suszterek és bíborosok.  III. Piusztól VIII.Kelemenig 17 pápa virágoztatta vagy tartotta félelemben a várost, melynek parkjaiban Tasso írt rímeket, templomaiban Palestrina vezényelt, műhelyeiben Amati készített hegedűt és Stradivari leste titkait. Zárt paloták kapui egymás után nyílnak meg előttetek.
A szervezők előre is elnézést kérnek, de a pestisjárvány és a boszorkányüldözés ezúttal kimarad a programból.

Április

27- 1

Berlin és az irodalom
Dalos György íróval

Megidézzük a 20-as évek Berlinét, Brecht, Babel, Füst Milán nyomába eredünk. Lesz szó szerelmi románcról éppúgy, mint hátborzongató metrotúráról.  Alászállunk a csatornákba és felmászunk a Reistag kupolájába.  Különleges városnéző túránkon korabelei filmhíradókon elevenednek meg a történelem nagy pillanatai, hogy a valóságban is megnézzük a sorsfordító események helyszíneit. Aztán vissza a jelenbe, megismerkedünk a törökök Berlinével éppúgy, mint az írók és festők városával, akik közül lesz, akivel személyesen is találkozunk.  Nem hagyjuk ki Liebeskind csodáját a Zsidó múzeumot, amely több, mint egy épület, inkább filozófia.  Belekóstolunk Berlin fiatalos éjszakai életébe. Elmegyünk Babelsbergbe, az egykori UFA filmstúdióba, ahol utóbb Tarantino filmjei forogtak vagy „A zongorista” készült, de mi valóban  benézünk a kulisszák mögé, hiszen a kutató a híres német filmek jelmez és díszletraktáraiba is bevisz minket. A galériák és opera éjszakáján dőzsölhetünk, miközben Sir Simon Rattle vezényli a Berlini Filharmonikusokat és akkor még nem is említettük a több, mint száz kiállítást, nem hiába nevezik Berlint Európa kulturális központjának.

Május

5 -10

New York – tudomány és művészet
a Columbia egyetem professzorával, az MTA Történettudományi Intézetének munkatársával, Pók Attilával.

A programot ezekben a hetekben állítjuk össze így előzetesen csak annyit hogy a város hagyományos érdekességei mellett szeretnénk közel kerülni a  modern New York szellemi életéhez.  Ehhez Tom Bender lesz a vezetőnk, aki erről írt könyvet. Egy  professzor reményeink szerint a sajátlakásában fogad bennünket,  megismerkedünk azzal a magyar származású fizikussal, akinek tanszékén a Columbián 23 Nobel díjas végzett. Nem csak a MOMA-t és a még frissebb képzőművészetet bemutató PS1-ba megyünk el, de látunk hatalmas magángyűjteményt, megyünk színházba, koncertszervező barátunkon keresztül addigra az estékre is bőven szervezünk programokat.

 

Október

15-18

Olívaszedés Toszkánában

San Gimignanoban egy történelmi villában lakunk majd. S hogy a hely milyen arról csak annyit, hogy a háznak, amelyet a kaviart „elfoglal”  Oscar díjas „vonatkozásai” is vannak, hiszen tulajdonosai – a híres Finzi Contini család  – történetét regényben majd filmben is feldolgozták. A filmet Vittorio de Sica rendezte és  hogy milyen különös, amikor minden klappol: a 72-ben Oscart nyerő olasz film dramaturgja nem más, mint a mi kísérőnk és az út megálmodója: Pehr Klári.
Szüretelünk és sajtolunk olívát, figyeljük hogy jut a termés a fától az üvegig. A villába mesterszakácsokat is hívtunk, így olasz főzőtanfolyamunk is lesz, ahol a fiúkat a helyi chiantik és az illatok inspirálhatják. Kipróbáljuk a Via Francigenat, ezt az
El Caminohoz hasonló zarándokutat, amelyen a középkori vándorok Canterburyből Rómába tartottak.  Megnézzük Boccaccio városátCertaldot, ahol ma is fáklyák világítják meg a középkori falakat. Hétszáz éves házak és templomok között sétálunk San Gimignanoban, 13 középkori lakótorony tövében kóstolgatunk crostinit és helyi sajtokat. Volterraban garantáltan elámultok, hiszen ma is nyolcszáz évvel ezelőtti képét mutatja, s bár Machiavelli szomorúan tudatja, hogy fosztották ki 1472-ben, az épületek érintetlenek. Esténként házigazdánk csak nekünk főz és mi az októberi toszkán nyárban a kertben borozgatunk és a kandalló mellett beszélgetünk.

Október-November

28-14

Délindiai körút –  Diwali, azaz a fény és boldogság ünnepének idején Lázár Ádám India
szakértővel, a BBC munkatársával, aki most is Indiában forgat filmet a National Geographic-nak.

Évezredes kincseket és szokásokat látunk és tapasztalunk meg, a programot úgy állítottuk össze, hogy az egyébként is mesés India legegzotikusabb oldalát mutathassuk be. Lakunk majd  ashramokban (kolostor) és ötcsillagos szállodában, ahogy lakóhajón is.  Kiélvezzük a fény ünnepének minden pillanatát és megnézzük a mohamedán ünnepet, a Muharramot.
Látunk majd hajnali halászatot a Periyar tavon,  éjszakai vallási szertartást, halott égetést a Ganegeszen és az indiai „szilikonvölgyet” .  Találkozunk buddhistákkal,  kipróbáljuk az ayurvedat, ahogy megnézzük hogyan készülnek egy hindu szertartásra. Ha öt hónappal korábban leadjuk az igényünket, akkor a pálmalevél könyvtárban elemzik a sorsunkat.  Megismerkedünk a dravida építészettel, látunk indiai palotákat, hindu templomokat, katedrálisokat és zsinagógát.   Próbálunk szárit és megkísérlünk ehető indiait főzni, találkozunk híres indiaiakkal. Nem tudjuk kikerülni a nagy szegénységet, és olykor belekóstolunk a mértéktartásba, de Kovalamban vigaszul hihetetlen luxus körülmények között pihenünk a tengerparton.
Országon belül leginkább  repülővel utazunk hiszen cikázni fogunk:   Delhi, Varanasi, Kovalam, Hyderebad, Bangalore, Mysorei, Madurai, Cochin, Mumbai.
“Phir miléngé”, azaz találkozunk.