Sikeres emberek  szorongása – avagy az imposztor szindróma

Lehet, hogy te is ezzel élsz, csak nem tudod? De hogy ismersz ilyen embert az biztos. Lehet, hogy a gyereked, vagy az unokád? Öt sikeres emberből kettő folyamatosan emiatt szenved. Michelle Obama és Albert Einstein, Meryl Streep és Agatha Christie, David Bowie, Tom Hanks, és még hosszan sorolhatnánk a nagy neveket, akiket a sikerükön túl az imposztorszindróma is összeköt, azaz a szorongás amiatt, hogy nem ELÉG jók. Nem elég jó szülők, férjek vagy feleségek, főnökök, és biztos nem elég jók a munkájukban, mert ugye más…Hogy ez mennyire szövi át a hétköznapjaikat, hogy mit lehet ellene tenni és hogyan lehet felismerni, erről beszélgetünk Szél Cilivel, aki az imposztor szindrómáról írt könyvet.

Archívum Pszichológia

2022 szeptember 29. 18h

Café Smúz Kossuth tér 18.

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Az imposztorszindrómás igen leegyszerűsítve a saját sikerétől szorong, mert minden bizonyíték ellenére is úgy érzi, hogy az csak véletlen, hiszen ő nem elég jó, és előbb-utóbb lebukik, mert kiderül, hogy a sikerét nem érdemli meg. Perfekcionista. Paradox módon a legtöbb imposztoros a felsőbb vezetők és a művészek közül kerül ki, mivel a félelem a lebukástól arra hajszolja őket, hogy tovább hajtsák magukat és újabb eredményeket érjenek el.

Az imposztorszindróma az illető mindennapjaiban van jelen, egyedül, segítség nélkül igen nehezen tud úrrá lenni rajta. Kínosan sokat halogat, lebeszéli magát a komoly lehetőségekről, emiatt sokan  félre is értik.

A szindróma felismerése fontos, mert hosszabb távon már az érintett egészségére is rossz hatással lehet, és az emberi kapcsolatainak is árt. De hogyan lehet úgy dolgozni, sikeressé válni, szülőnek, nagyszülőnek lenni, úgy élni, hogy az ember folyton attól retteg: nem ELÉG jó, amit csinál?

Reméljük, hogy az este végére kiderül, hogyan lehet támaszt nyújtani az érintetteknek.