Szerzett tulajdonságaink is örökíthetőek? Örökölhetjük-e mondjuk félelmet? Azaz hol tart ma az epigenetika?

Dr. Falus András genetikus, immunológus, Széchenyi díjas tudós, a legújabb kutatásokról beszél majd. Az epigenetika azzal foglalkozik, hogy az örökölt genetikai sajátosságok, környezeti hatások (táplálkozás, mozgás, klíma, lelki jelenségek, művészi hatások…) hogyan manifesztálódnak és ez molekulárisan hogyan követhető. Azaz a szülőkre ható környezeti hatások milyen molekuláris változásokat okoznak a gyerekeik génjeiben. A Nature ismertette azt a kísérletet, amely bizonyította, hogy örökölhető például a félelem, azaz vannak transzgenerációs traumák. Tehát közünk van olyan élményekhez is, amelyeket nem mi éltünk meg, hanem a szüleink, nagyszüleink.

Archívum Tudomány

2020-02-13 . 18h

Café Smúz Kossuth tér 18

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Azt a kísérleti eredményt még könnyű elfogadni, amelyben a tudósok bebizonyították, hogy a dohányzó nagymamák unokái között dupla akkora a légúti betegségek kockázata, mint a nemdohányzók között. A New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetem kutatói ennél tovább mennek, azt állítják, hogy a szülők és nagyszülők élményei kódolva rögzülnek és át is öröklődnek az utódokba, így a következő generáció egyedeiben a megfelelő környezeti inger hatására előbukkannak.

Az epigenetikai öröklődés az állatok viselkedésében is jól megfigyelhető. Egy 2010-ben publikált kísérlet igazolta például, hogy ha a hím egereket életük első két hetében elválasztották az anyjuktól, depressziósak lettek, de nemcsak ők, hanem a traumát meg nem élt utódaik is. Az anyától való izoláció miatt ugyanis egyes gének nem aktiválódtak, és ezt továbbadták.