Most el?ször: Tárlatvezetés az Antik enteriör kiállításon.

Képzeljetek el egy tárlatvezetést. Mintha az Iparm?vészeti Múzeumban sétálnánk, csak itt mindent meg lehet fogni.

2011-12-02 19:00 –

Archívum Egyéb Képzőművészet

2011 12 02

Iparművészeti múzeum

A nagyobb térképért kattintson a linkre

December 2-án zárás után csak a mienk, a kaviarté volt a Néprajzi Múzeum.Nem akármilyen élmény.
Aki nem volt velünk, képzeljen el egy tárlatvezetést. Mintha az Iparművészeti Múzeumban sétáltunk volna, csak itt mindent meg lehetett fogni. Egy-egy terület kiváló szakemberei navigáltak minket a tárgyak és korok között.
Kardos István  a kilimboltotos rövid szellemi utazást tett velünk  Észak-Afrikától a Himalája lábáig. Elmesélte hogy mi az a torba vagy a csuval, mennyiben különbözik az Atlasz, a  Taurusz vagy a Farsz hegységben készített kilim, hogyan vetik a fonalat, hogyan változik a szín és mi a melegség titka, miben különbözik egy hagyományosan legeltetett juh zsíros szőréből készült szőnyeg egy újzélandi juh gyapjából szőttétől, hogy hogyan lehet felismerni egy régi szőnyeget, és hogyan az autókerekekkel koptatottakat, miért festik át manapság a kilimeket és miért jó, hogy a kilimeket nem csomózzák, hanem szövik.
Aztán Ferenczy Zsuzsa az art deo szerelmese mesélt nekünk bútorokról. lámpákról, aki még a bauhausig is elmerészkedett. Beszélgettünk stílusról, egyediségről, lelőhelyekről és restaurálásról és az aggodalmakról, hogy mi lesz, ha az art deco divatnak bealkonyul, ahogy 20 éve a szacessziónak is. A gönyörűés míves eredeti darabok mellett csudaszép replikákat is láttunk, amelyekkel szintén nagyon jó lehetb együttélni.
A századforduló festményeiről, a “kismesterek” remek képeiről Saphir Dezső műgyűjtő mesélt a kaviartnak, akinek saját bevallása szerint is több ezer képe van, ad, vesz, cserél.
Az Anno régiségboltban az  időszámítás előtti IV. századból való kínai szobrokat  vettünk a kezünkbe míg mások a Görgey család úti étkészletén csodálkoztak. De mindnyájan itt simogattuk végig előszőr Mattis Teutsch gyönyörű aktos fekete faszobrainak egyikét.
Volent Éva szintén azt art deco és a szecesszió szerelmese, hihetetlen míves, gyönyörű apró tárgyak arzenálját vonultatja fel. Tárgyak, amelyek minden lakásban elférnek és amelyek letisztult eleganciájukkal ellenálhatatlanul vonzák a szemet, sőt, meg kell őket érinteni.
Emellett egy teljesen egyedülálló használati eszköz gyűjtője és kereskedője. Régi retikülöket szed össze a világ minden tájáról, belülről kitisztíttatja, felújítja őket és csak utána adja el. Kinek kell ilyen? Ő csak ezekkel jár és már egyre többen vannak ilyenek.