Argentina Patagóniával és egy csipet Brazíliával és Uruguay-jal fűszerezve

Irimiás Balázzsal  
4 és 5 *-os hotelekben
Mint egy fine-dining vacsorán, sokféle ízbe kóstolunk. Buenos Airesben az európai kultúrával meghintett Dél-amerikai miliőbe és a mélyen gyökerező egyedi kultúrába, Uruguayban a kisváros jókedvűen avíttas hangulatába, Patagóniában a világ legnagyobb gleccserénél az évmilliókkal ezelőtti természet csodájába, Brazíliában hitetlenkedve bámulunk az Igauzu másik arcába és az ormányos medvék pofájába, oldalazunk turisták között és egy golf clubban vendégül lát egy golf club tulajdonosa ott, ahol a madár se jár. Várnak egy marhafarmon, járunk múzeumban, kóstolunk steaket, chimichurit, empanadast, choripánt és sok jófajta bort, élvezzük a tangót, és Diegó Riveratól Ferenc pápán át Messiig megidézzük mindazokat, akik sokat adtak a világnak.

Utazás

2024.november 21.- december 2.

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 

1. nap
2024 nov 21.-e  06.30 BUDAPEST- Amsterdam 8.45.        KLM

10.45 Amsterdam – Sao Paolo 19h

Este érkezünk Sao Paoloba, ahol a vacsora után kipihenjük az utazást, vagy akinek még van ereje, belevetheti magát a déli félgömb legnépesebb nagyvárosának pezsgő éjszakai életébe, de azért óvatosan, mert másnap délelőtt már városnézésre indulunk.

2. nap 
A város legmagasabb részén kígyózó sugárút tökéletesen példázza Brazília két arcát. Az Avenisa Paulista leginkább New York fényűző belvárosára emlékeztet, bizonyos pontjain pedig elég csak átnézni a túloldalra, ahol még a romos házak bizonyítják, hogy mekkora a szegénység egy olyan országban, amely évtizedek óta a tündöklés és hanyatlás hullámvasútján robog és a vagyon 95 százaléka a lakosság 5%-ának a kezében van.

 Ha elunjátok a sétát, akkor bemegyünk a világ egyik legnagyobb festmény gyűjteményével büszkélkedő MASP-ba, (Museu de Arte de Sao Paulo), ahol a brazil alkotások mellett nagy nemzetközi kollekciót is kiállítanak.


17h-kor indul a gépünk az Iguazu vízeséshez és nem sokkal később már az argentín oldalon ülünk vacsorához a gyönyörű őserdei hotelünkben.
https://lareservavirginlodge.com


3.nap
Az egész délelőttöt a Iguazu nemzeti parkban töltjük, amely 275 vízesésével kápráztatja el a bámészkodókat, akik részben turisták, részben ormányos medvék. 


 Délután azután hajóra szállunk, hogy a vízen közelítsük meg az Iguazut és az 
Argentín- Brazíl – Paraguay hármas határ mentén hajózunk.


4. nap
Ezt a délelőttöt az Iguazu brazíliai oldalára szánjuk, mert nehogy azt higgyétek ám, hogy víz-víz, a látvány teljesen más, ezért egészen délutánig élvezzük, mert a repülőnk fél 7-kor indul Buenos Airesbe, a fővárosig egy két órás út vár ránk. Három éjszakát töltünk itt.
http://www.725continental.com/en/


5. nap
Egész napos felfedézésre indulunk a városban, amit Dél-Amerika Párizsaként is emlegetnek. Már-már ismerős klasszicista terek, szobrok, parkok váltogatják egymást, a fénykor a XIX.sz vége, XX.sz eleje, az akkori stílus rányomta bélyegét az utcákra, amelyek voltak olyan szerencsések, hogy elkerülték az európai pusztítást. 
A Rózsaszín palotában dolgozik a köztársasági elnök, ha kinéz az ablakán, a Plaza de Mayora lát, a tüntetések ikonikus helyére, ahol már több kormányt és elnököt megbuktattak. Itt, a második köztársaság alapításának helyén kezdjük a várossal való ismerkedést. Az Avenida del Mayon sétálva rögtön szembeötlik majd, hogy milyen szélesek a sugárutak, az impozáns épületek a XIX. századi fényűzést tükrözik, de azért ez ne tévesszen meg, mert a nap folyamán ugyanúgy szembe találkozunk a málló pompával, mint a múlt századi európai luxus ma is csillogó emlékeivel.
Innen a bohém San Telmo negyedbe, az egykori gazdag negyedbe indulunk, amely a 1871-es sárgaláz járvány idején elnéptelenedett, a házakba új bevándorlók költöztek és zsúfolódtak össze, míg nem a hetvenes években lassan átvették a helyüket a művészek, velük együtt a kávéházak és bárok, és ez lett a Buenos aires-i Greenwich Village.  San Telmoban járni egyfajta időutazás a koloniális múltba. Kávéházak, tangó szalonok, régiségkereskedések váltják egymást.


 Megnézzük a a San Telmo Terro templomot, a Casa Ezeizat, amely eredeti állapotában mutatja, hogy éltek egykor a leggazdagabb argentínok. 

Ezek után különösen érdekes lesz a Casa Minima, a város legkeskenyebb háza, amely legendák sorát tartogatja.
A színes házaival egyfajta szabadtéri múzeummá vált La Boca negyed, a tangó szülőhelye. A bevándorló olaszok alapították, saját keverék nyelve van, egyfajta város a városban, és a turisták első számú célpontja, tehát nem leszünk egyedül. És biztos lesznek köztetek olyanok, akik izgalommal várják, hogy megnézzék a Boca Junior pályáját.
Ezek után Puerto Madero történetével ismerkedünk, a kikötő a kilencvenes évekig gabonaraktárakkal, silókkal volt tele, mára ez a városrész trendi éttermeivel, klubjaival, nyüzsgő éjszakai életével, és az ideköltöző expatokkal a nemzetközivé vált város szimbóluma lett. 


Ha meg akarjuk ismerni az argentinokat, nem lehet kihagyni a világ legszebb könyvesboltját, az El Ateneo Grand Splendidet, amelyet egy színházból alakítottak át, de inkább egy könyvtárat idéz, és mint Esterházytól tudjuk: „a haza legjobb meghatározása: a könyvtár”


 6.nap
Ez egy exkluzív kirándulás lesz, amit csak annak köszönhetünk, hogy egy Argentínában sok éven át élt és dolgozott barátunk megkérte egy barátját, lásson minket vendégül. Ez pedig azért érdekes, mert megismerhetjük a gazdag argentinok vidéki életét. 
Sandra, a házigazdánk megálmodott és megvalósított egy gyönyörű 18 lyukú golf klubbot, ezért azonban nem kerekednénk fel, de megmutat nekünk egy  argentin ranchot a pampákon, lovakkal és juhokkal, agrármérnökük mutatja be a helyi sajtkészítést, a szomszéd vár minket a marhafarmján, ebédre pedig egy autentikus argentin parillan készült asadot, azaz steaket kapunk isteni argentin borral.


7.nap
Kompra szállunk a Rio de la Platan, irány Uruguay! Egy gyors hajóval 70 perc múlva Colonia del Sacramento partjánál kötünk ki. A pálmákkal keretezett sétányok, a színes homlokzatok, az óváros az UNESCO védelme alatt áll. Nincsenek ezer éves romok, hangulatos kis utcácskák vannak, ráérős, jó kedélyű emberek,  és a turista, aki úgy bolyong, hogy az időérzékét is elveszíti elgondolkodik, hogy ez az élet tanulható, vagy erre születni kell. Éppen ide.


Egy felvonóhídon jutunk az egykori erőd sétányaihoz, végig megyünk a Sóhajok utcáján, azután a régi kolostor romjai a világítótoronyhoz vezetnek. A  Calle de Portugalon sorjázó régi autók és a töméntelen virág a sokat látott utazónak Kubát idézi.


Negyed hétre érünk vissza Buenos Airesbe, hogy még legyen idő szabadprogramra. De óvatosan az éjszakával, mert kora hajnalban indulunk a reptérre, hogy megkezdjük a patagóniai programot.
https://www.lagosdelcalafate.com/en//index.php

8.nap.

Érkezésünk után egy BBQ étteremben hamisítatlan  patagóniai bárányt sütnek nekünk, azután
dzsippekbe szállunk, hogy egy darabon átvágjunk a különleges fás növényzet uralta potagóniai sztyeppén, megismerkedjünk a sajátos növény és állatvilággal, elvesszünk a végtelennek tűnő Argentino tó látványában, ami hosszabb, mint  egész Magyarország széltében, és csak bámuljuk a világ legnagyobb kiterjedésű hegyláncának, az Andoknak szemmel még befogadható méreteit.
 

9.nap
 Sokan csak ezért, a Perito Moreno gleccserért utaznak Argentínába.
 

A Los Glacier Nemzeti Park leglátványosabb gleccsere ugyanakkor nem az egyetlen, hanem a 356 gleccser egyike. A jégmező a világ harmadik legnagyobb ivóvíz tartaléka. Az UNESCO azért védi, hogy megőrizzék a Föld 2,5 millió évvel ezelőtti állapotát. Van, ahol a jég a 700 méteres mélységet is eléri, és évente úgy nyomul előre 800 métert, hogy nem húzódik vissza. Számos kihalóban lévő állatfajnak nyújt otthont, már csak itt élnek a villásszarvasok, a törpe gímszarvasok, a déli vidrák, egyes lámafajok.
A 30 emelet magasságban tornyosuló kék jégmonstrum, olyan látvány, amit egy életre felejthetetlenné teszi a Patagóniában töltött napokat. Ha még olyan szerencsénk is lenne, hogy a szemünk láttára szakadna le egy jégtömb, azt megirigyelnék még a National Geographic fotósai is.


10.nap
Délelőtt szállunk repülőre és 13.40-re érünk vissza Buenos Airesbe, ahol egy kis szabadidőt terveztünk, mert estére egy vacsorával egybekötött tango showra megyünk.


11.nap
Semmiképpen sem hagyjuk ki a világ egyik leghíresebb régiségpiacát, a vasárnapi antik vásárt San Telmoban. 


A vasárnapi piac hangulatából itt valamit megérezhettek:
https://wander-argentina.com/san-telmo-fair/
Utána a Japánon kívüli leghíresebb japánkerter látogatjuk meg, ami történetesen Buenos Aires-ben található. 


Majd a déli félteke leghíresebb temetőjét, a La Recoleta-t, ahol olasz és francia márványból, mesterien elkészített Art Deco, Art Nouveau, barokk és neogótikus mauzóleumokban, a leghíresebb argentin elnökök, Nobel díjasok, művészek, színészek pihennek, itt temették el  Evita Perónt is.


 Az egész nap előttünk áll, mert a gépünk 22.45-kor indul Párizsba. Ha még van kedvetek és főleg erőtök, akkor szívesen bemegyünk a a Latin-Amerikai Művészetek Múzeumába, ahol képet kaphatunk a kortárs művészetről, amely nekünk afféle friss levegő a megszokott európai gondolkodás után.


 Budapestre másnap, 21.40-re érünk.