Japán – Kaviart szemmel, tavasszal

Skarlát kolostorok, zöld bambuszerdők, zen kertek, cinóber szentélyek, falfehér gésák , sógunok, szerzetesek, modern metropoliszok, kortárs építészet.
Irimiás Balázs építésszel, japán szakértővel

Utazás

2024 május 15-28 ( betelt) és ÚJ:május 30 - június 12

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 

 1. nap: BUDAPEST – DUBAI – (OSZAKA)

Budapestről dubai átszállással Oszakába repülünk, és másnap a Kanszai Nemzetközi repülőtérre érkezünk.

 1. nap: (DUBAI) – OSZAKA – KIOTÓ

Délután érkezünk, Oszakába és már csak egy órányi buszozás vár ránk, hogy Kiotóba érjünk.

Erre az estére csak egy kis sétát tervezünk a hotel mellé, mert ott van a japán kortárs építészet egyik remekműve, a Kiotó alapításának 1200. évfordulójára felépített pályaudvar, amelynek meglátogatásáért nemcsak a hosszú repüléstől elgémberedett végtagjaink lesznek hálásak. Az első kiotói panorámát az üveg-acél szerkezet repülő járdáiról csodáljuk meg. Utána együtt ünnepeljük meg érkezésünket egy helyi étteremben.

3. nap: KIOTÓ

Zen kertek, kolostorok, bambuszerdők várnak ránk a városban, amely több mint 2000 szentélynek, és 17 világörökségi helyszínnek ad otthont, és amelyet nem véletlenül neveznek az ország kulturális és spirituális fővárosának.

Elsőként a Daitoku-ji zen templomkörzetbe vetjük bele magunkat, ahol még a kövek is a leomló vizet szimbolizálják. Megnézzük Kiotó első templomainak egyikét, a IX.században alapítottaz impozáns, hegyoldalban elhelyezkedő, „Tiszta forrás templomát”, a buddhista Kiyomizu-derát

az Ezüst-pavilont, mesés japán kertjével és teapavilonjával, utána az Arany pavilon templom tóban tükröződő sziluettjével búcsúzunk a látványtól. 

Délután egy különleges zen kolostorkörzetbe,a Nanzenjibe tartunk, ahol Japán leghíresebb zen kertjeiben és szentélyeiben sétálhatunk. Igazi meditatív élmény.

Vacsorára mit is ajánlhatnánk, mint egy autentikus sushi élményt egy olyan étteremben, ahova a helyiek járnak, ha hazai ízekre vágynak.

Making Sushi at home

Akinek még vacsora utánra is marad energiája, vagy eléggé kíváncsi, azzal nekiindulunk Kiotó Gion negyedébe. Csalódás kizárt.

 1. nap: KIOTÓ – MIHO – KIOTÓ

Egy rendhagyó programot terveztünk erre a délelőttre, Japán és a világ egyik legkülönlegesebb magánmúzeuma, a Miho Múzeum a cél, amelyet egy milliárdos hölgy álmodott meg, és a Louvre üvegpiramisát jegyző építész öntött formába. A látvány a természet, az antik kultúra és a kortárs építészet rendkívüli egyvelege. A tervező Peitet a környező hegyek derengő sziluettje ihlette meg, amikor a múzeum háromnegyedét a a földfelszín alá süllyesztette. Lent, a bézs színű követ Franciaországból hozatta, mert megtetszett neki a Louvre projekt anyaga,  fent pedig acél-üveg anyagokat használt, amelyek szépen rímelnek a hagyományos japán templomépítészet könnyű szerkezetére. A természet és az ember alkotó erejének kevés ehhez fogható szimbiózisával találkozhatunk a világon.

 

Ki-ki a múzeum organikus éttermében ebédelhet.

Délután visszatérünk Kiotóba , hogy még megnézzük a több ezer cinóbervörösre  festett shintó kaput a híres Fushimi Inarinagyszentélyben.

Aki a kapukat követve felmászik a hegyre annak az erőfeszítését Kiotó a délutáni panorámával hálája meg. Ezután a városi piac gasztronómiai érdekességei között sétálunk, hogy megismerkedjünk a leggyakoribb összetevőkkel és hagyományos tartósítási módokkal.

Este abban a reményben indulunk a gésa-negyed bejárására, hogy megpillanthatunk egy gésa tanoncot, egy maiko-t a régi teaházak között elsietni.

 1. nap:  KOOTO – NARA – UJI – KIOTÓ

Narába indulunk, amely 1300 évvel ezelőtt Japán első fővárosa volt. Az egykori életérzést nem csak a világ legnagyobb faszerkezetű templomában a Todai-ji-ben élhetjük át, amely a Nagy Buddhának is otthont ad, de olyan városba csöppenünk, amely a hagyományokat minden tekintetben őrzi. Elődeik évszázadokon át isteni hírnöknek vélték a szarvasokat, ezért parkjában ma is több, mint ezer szarvast tartanak szabadon.

 

6. nap: KIOTÓ – HIROSIMA – OKAYAMA

Reggel elindulunk Hirosimába. Megállunk az atombomba által elpusztított Dóm mementóként fennmaradt romjainál, körülnézünk az örök életet szimbolizáló Béke Parkban, és az Atombomba Múzeumba is bemegyünk, mert egy a Grand Zerohoz hasonló megindító, finoman felépített kiállítást rejt, amely akármilyen furcsán is hangzik,  minden bizonnyal felejthetetlen élmény lesz.

Amikor komppal átkelünk Miyajima-szigetére, visszaugrunk az időben és eljutunk az egyik legismertebb képeslapkép helyszínére. Az Itsukushima sintó szentély a dagály idején vízben álló cinóber vörös kapujával Japán méltán egyik leghíresebb látványossága.

Okayamában alszunk.

 1. nap: OKAYAMA – NAOSHIMA – OKAYAMA

Ez a nap egész különleges kaviartos programot ígér. Uno Kikötőjében komppal kelünk át a Japán beltenger egyik legkülönlegesebb szigetére, Naoshimára. A sziget világszínvonalú föld alá rejtett múzeumaival, művészházaival, szabadtéri műalkotásaival a kortárs művészet és építészet Louvre-ja. A beavatottak úgy készülnek ide, mint mohemadánok a kába kőhöz, az életben egyszer látni kell.

Először végigjárjuk a fő sziget kortárs múzeumait, művészházait és installációit (Chichu Art Museum, Hiroshi Sugimoto Gallery, Art House Project), azután tovább megyünk két közeli szigetre, Teshimára és Inujimára is. 

Okayamában alszunk.

 1. nap:  OKAYAMA – KURASHIKI – SAKAI –  KOBE– OSZAKA

Okayamában megnézzük az edo-kori földesúr fekete hollónak becézett koromszínű kastélyát és az azt körülvevő teaültetvényeket is felvonultató japán kertet a Korakuent, amely  tökéletes tükre a sógunátusok gazdasági növekedésének.

Ezt követően tovább utazunk egy régi rizskereskedő városba Kurashikibe, amely megőrizte egykori képét. Apró házak és boltok, kis utcák, raktárak , csatornák övezte utcácskák a régi idők hangulatát őrzik.

A délután folyamán vonattal utazunk tovább Oszakába, ahol az állomáson privát buszra szállunk és meglátogatjuk Oszaka egyik legnagyobb sintó szentélyét, az egykori Selyemút japán végpontját jelző, 1200 éve alapított Sumiyoshi Taisha Nagyszentélyt és onnan, a Kaviart hagyományihoz híven egy meglepetés program következik.

Este Kobéban megkóstoljuk a világ leghíresebb marhahúsát, a híres kobe steaket.

Oszakában alszunk.

 1. nap: OSZAKA – KANAZAWA – SHIRAKAWAGO – TAKAYAMA

 Kanazawát  fantasztikus fekvése mellett kulturális látnivalói is az ország egyik leghangulatosabb helyévé teszik. Ellátogatunk a Nomura szamuráj család egykori rezidenciájába, sétálunk a kastély parkjában, a Kenroku-enben, amelyet Japán 3 legszebb kertje közé sorolnak. Buszunkkal utazunk tovább a hegyek között megbújó kis faluba Shirakawa-goba, ahol a buddhista imára záródó kezeket szimbolizáló házakban gyönyörködhetünk.

Délután Takayamaba megyünk, amely egyike azoknak a japán településeknek, amelyekben még átélhetjük az Edo-korszak romantikáját.Ezt az éjszakát egy hagyományos japán stílusú szállodában, egy rjokanban töltjük. Itt igazán autentikus élményben lesz részünk, hiszen a szállásunk saját gyógyfürdőjében, onszenjébenben pihenhetjük ki az utazás fáradalmait. A napvégén az autentikus japán élmény részeként közösen elfogyasztunk egy hagyományos japán vacsorát a szállodában.

 1. nap:  TAKAYAMA – NAGOJA

Sétálunk Takayama gyönyörű tradícionális épületekkel teli óvárosában,  megnézzük a Takayama Jinyát, ebből a villából irányította a sógunátus képviselője a természeti kincsekben gazdag prefektúrát. Ezután búcsút veszünk a vidéki Japántól, és a hegyek között kanyargó vonattal Japán negyedik legnépesebb városába, Nagojába indulunk, hogy a múlt és a hagyományunk után a korszerű országot is belülről lássuk. Nagoja ad otthont az ország vezető autógyártó cégének, a Toyotának, ezért irány a Toyota Techno Múzeum.

 1. nap:   NAGOJA – TOKIÓ

Az előző napok többnyire a hagyományokról, az ősi kultúráról, a csendről, vagy legalábbis a csendre való törekvésről szóltak. Mostantól a zsúfolt nagyváros zajos, pezsgő életébe vetjük bele magunkat, ahol, ha a nap le is nyugszik, a fények sosem alszanak ki.

Tokióban ki kell próbálni a tömegközlekedést. Nem csak azért, mert enélkül nem érthetjük meg a város működését, hanem azért is, hogy ámuldozhassunk.

 Megnézzük a híres Meiji szentélyt, sétálunk a Harajukun, ahol a nagy divatmárkák képviseltetik magukat, melléjutcáiban pedig designbutikok, galériák és bárok váltják egymást. Omotesandon a fasorral övezett sugárúton érdemes lesz megpihenni egy kicsit, mielőtt megnézzük a világ legforgalmasabb vasútállomásának környékét, Tokió hivatali központját, a Shinjukut, innen megyünk át a főváros kereskdelmi és pénzügyi centrumába a Shibuya-ra.

Tokióban alszunk.

 1. nap: TOKIÓ

 Asakusa vérvörösben pompázó buddhista temploma a Senso-ji után körülnézünk az Asakusa Kulturális Információs Központ tetőteraszáról.

Délután hajóval átszeljük a lenyűgöző Tokiói-öblöt és Odaiba mesterséges szigetén kötünk ki. A vezető nélküli magasvasúttal átmegyünk az öblöt átívelő kétszintes Rainbow Bridge-en. Sétálunk a huszadik századi megalomán, optimista városfejlesztés élő példái között, és a vizuális élmények és érzéki csalódások legmodernebb múzeumában a Team Lab Planets-ben búcsúzunk a high-tech Japántól.

Este közös búcsúvacsorára készülünk.

 1. nap:  TOKIÓ 

Szabadprogramra készülünk a fővárosban, hogy mindenki megnézhesse, amire a legjobban vágyik. Azokkal, akik a közös séta mellett döntenek, azokkal Akihabara és Ueno)városrészeiben nézelődünk.  

A hotelben késői kijelentkezést kértünk, ezért az esti indulás előtt még lesz idő egy zuhanyozásra.

 1. nap: TOKIÓ – DUBAI – BUDAPEST

Az éjfél után pár perccel induló Emirates járattal indulunk vissza Budapestre.