Szász – Erdély, történelmi és kulináris utazás

6 nap, 4 csillagos szállodákban, repülővel

Gáspárik Attilával, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház korábbi igazgatójával, a Színművészeti Egyetem tanárával

Egy nyolcszáz éves kultúra nyomába eredünk. A többnyire evangélikus szászok ősei ugyanis akkor, az ezerkétszázas években települtek a Magyar Királyság délkeleti határának védelmére, egyben a kultúra, az ipar, a kereskedelem fellendítésére. Száz éve még 800 ezer német élt Erdélyben, de fogyatkoztak, míg a II. világháború után itt maradtakat elűzték. Akik még akkor is kitartottak, azokat Ceausescu adta el Németországnak, állítólag fejenként 8000 márkáért. Mára alig húszezren maradtak egész Szászföldön. De a kultúrájukkal, emlékeikkel lépten nyomon találkozunk.

Utazás

2024. június 12-17

A nagyobb térképért kattintson a linkre

1.nap

A gépünk 19.45-kor indul és 22.15-kor érkezik Marosvásárhelyre, rögtön a szállodába megyünk, hogy másnap frissen induljunk a kalandra.

2.nap

Első utunk Szászbonyhára vezet. Nyolcvan éves csipkerózsika álom után, tavaly óta régi fényében tündököl a romos Bethlen kastély, amely még a XVI.században épült. A felújítást a magyar állam vállalta a reformátusok kérésére, akiknek azért különösen fontos a kastély, mert itt született Árva Bethlen Kata író, aki jótékonysága miatta a reformátusok ikonikus nőalakja.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

Ebédünket csodálatos környezetben szolgálják fel, az éttermet, ahova megyünk, egy német házaspár vezeti, akik a francia kulináriát ültetik át Erdélybe úgy, hogy a helyi alapanyagokat használják fel.

Ebéd után Almakeréken a XVI.századi Apafi kúriára vetünk egy pillantást, amit a Bethlen család klasszicista stílusúra épített át. Mutatós épület,

de Almakerék mégsem erről híresült el, hanem az ezerháromszázas évek elejéről való templomegyütteséről. Az erdélyi szász falvak erődtemplomai, különleges, misztikus építészeti emlékek, és a sort ezzel kezdjük.

Azután már következik is 16. században épült, gótikus stílusú berethalmi templom, amely az egyik legismertebb, UNESCO-védelem alatt álló szász erődtemplom. Estére érkezünk Meggyesre, vacsora előtt még úszhatunk is egyet a hotelben.

3.nap

Szállodánktól csak egy ugrásra van Muzsna. A majdnem hatszáz éves gótikus templom belsejét már barokk faragások díszítik, de a tornyos erőd egyedülálló látványt nyújt.

Szászalmás, más néven Szászalmád. Ide is a legjobbkor jövünk, mert nyolc éven át tartó restaurálás után tavaly nyáron nyílt meg az erődtemplom. Még a négy égtáj irányába épült tornyokba is fel lehet mászni, ha csak az nem veszi el a kedveteket, hogy a hétszáz éves templomhoz képest a tornyok csak ötszáz évesek. A jégtoronyt semmiképp ne hagyjuk ki, mert itt elmeséljük, hogy hogyan működött egy középkori hűtőszekrény. Az is kiderül, hogy mi az az ejtel és a cinterem, és mi közük az itt szolgáló papokhoz.

A következő állomásunk Nagyszeben, amely évszázadokon át Erdély fővárosa volt. Egy olyan város, amelynek hagyományosan a rettegésre és a védelemre kellett berendezkednie. Az egykori félelem szülte megoldások azonban mára érdekes látnivalók, összekapcsolódott házak, rácsos ablakok, álcázott lépcsők, keskeny alagutak. Főtere az UNESCO védelme alatt áll. A város jelképe a vártorony, ahol egykor a városi tanács ülésezett, és ki ne lenne kíváncsi a Hazugok hídjára vagy az Aranyosok sikátorára.

4.nap

Nagyszeben után nagyot ugrunk vissza az időben, a cisztercita apátságot Kercen még Árpádházi Imre alapította 1202-ben. A fa építményből idővel kőtemplom lett, a katolikus templomból evangélikus, Isten házából rom. De még így is nagyon látványos.

Nagysink neve a német kocsma, fogadó szóból ered. Hagyományosan vendéglátó település, az ezerháromszázas években már fogadó működött a gótikus templom mellett, ma pedig itt van a NATO egyik romániai bázisa.

Délután Brassóba érkezünk

 5.nap

A Fehér Torony Brassó ikonikus épülete, de emellett számos érdekességet nyújt a város, sikátorokat, templomokat, középkori városfalat, és persze a fellegvárvárat, amihez lifttel is fel lehet jutni. A vár magán viseli a történelem nyomait, véderőből a XIX.századra osztrák kaszárnya lett, a XX.-ra pedig hol börtön, hol levéltár, míg végül múzeum. Ha nem hinnétek el, hogy jó időben utazunk, akkor egy újabb bizonyíték: a várat 500 éves története során, szeptemberben nyitották meg először a közönség előtt!

A végére hagytuk a leglátványosabb erődtemplomot, van ebben minden, ami egy várhoz dukál, vizesárok és felvonóhíd, titkos alagutak, föld alatti kapuk, lakások, fafolyosók és mindaz, ami a falak mögötti élethez szükséges, élelmiszer raktár, borászat, pékség, idővel iskola.

Szászermány erődvára a szász szabadság szimbóluma is lehetne, mert ahogy nem tudták bevenni a törökök, úgy Báthory seregei sem, aki attól tartott, hogy a szászok inkább fogják a Habsburgokat támogatni, mint az erdélyi fejedelmet, és erre nyomós oka is volt, mert az akkori havasföldi fejedelem a saját kertjében temette el Székely Mózes erdélyi fejdelem levágott fejét.

Sokáig senki sem gondolta, hogy a nyolcszáz éves erődtemplomot lepipálhatja valami vagy valaki Szászfehéregyházán, de ez történt, amikor Károly, még Walesi herceg korában házat vett a faluban. A király kék házát mára megnyitották a turisták előtt, a csűrben még kiállítást is rendeztek.

Mesén alszunk, egy mesebeli helyen.

6.nap

Korondra és Marosvásárhelyre megyünk. A többi lehet meglepetés? Legyen meglepetés!

Marosvásárhelyről repülünk haza késő este ( 22.50)