2 in1 : Színház és a kaviart újévi partyja

A kaviart bemutatja új bázisát, amely 2013-tól a Katona József színház közösségi tere a K:ANTIN.
Ahogy Máté Gábor a színház igazgatója mondta: „Célunk a színház határainak kiterjesztése volt, egy olyan kulturális közösségi tér létrehozása, amely Magyarországon példa nélküli.”
És mivel is ünnepelhetnénk helyszínünket és az új évet stílszerűbben, mint egy darabbal és utána egy ehhez kapcsolódó kaviart programmal.

Archívum Színház

Január 9 19h

Katona József Színház

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 

Büchner Woyzeck című művét  Tom Waits zenéjével, Ascher Tamás rendezésében nézzük meg, utána pedig beszélget velünk  a rendező és két színész, hogy kik még legyen titok, mint a kaviart többi újévi meglepetése.

A darab tehát nem könnyű, ami utána következik annál inkább. De menjünk sorba. Mindenekelőtt a lényeg: aki szeretne jönni kérem december 20-ig jelentkezzen! A színházjegy ára 2900 Ft.
A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck.
Tom Waits: “A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is.”
részletek a kritikákból:
„Olyan ez a Woyzeck, mintha Pilinszkit, Picassot, Dalit és Beckettet látnánk egy nagyszerű színdarabba gyúrva. Felejthetetlen színházi élmény.” (Pajer Hajnalka Színházi Látcső )
“Woyzeckként Keresztes Tamást láthatjuk, aki amellett hogy kiváló színész , énekesnek sem utolsó. A színpadi mozgása pedig valami elképesztő. Megkockáztatom, hogy még soha nem láttam annyira erős színpadi távozást és darabvéget, ahogyan Keresztes Tamás, csúszó-mászó groteszk bogárrá átlényegült emberként elhagyja  a gyilkosság után a helyszínt.
Valahol a darab közepén a kapitány utána kiállt: “Woyzeck, álljon meg, maga olyan, mint egy kétlábon járó borotva!” És tényleg, Keresztes Tamás Woyzekje
borotvapenge. Jordán Adél Marie-ja is hipnotizáló élmény: minden benne van, ami a lecsúszott, a világ peremén, a bádogosdobozok közt is a megváltást kereső, és épp ezzel áldozattá váló nőről elmondható.
Fekete Ernő ebben is zseniális, mint mindenben. Az emberi lét biológiai értelmét kutató, megszállott, őrült tudós-alakja, aki tökéletesen amorálisan fogja fel az emberi létezést, és pont ezért soha nem is fogja megtalálni annak a lényegét, akárhogyan is keresi, zseniális volt.
Nagy Ervin ezreddobosa, aki a nyers erő, a minden értelmet nélkülöző, torz agresszió figurája, szintén felejthetetlen élmény.” (Fekete Ernő: Színházi Látcső)