Amalfi, Sorrento, Ravello, Nápoly

A ravelloi zenei fesztivál idején.

2017 június 29-július 4Csorba Lászlóval – kell ennél több?

(Az első bálozók kedvéért: a Római Kulturális Intézet és a Nemzeti Múzeum volt főigazgatójával)

Mesés öblök, kék barlangok, dómok, katakombák, freskók, hátborzongató történetek, bűbáj, muzsika, gyerekfej nagyságú mozzarella.

Archívum Utazás

2017 június 29-július 4

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Sétálunk a Posillipo hegyfokán, Márai nyomában, felidézzük, hol mesélte el Brutus a zsarnok meggyilkolását Cicerónak, hol siratta Mátyás kevély özvegye az elveszett magyar királyságát és még az is kiderül, létezhet-e megváltó halál a 20. század közepének Európájában…? Nápolyban fény derül arra, miért hívnak Lászlónak egy nápolyi királyt, milyen magyar titkokat rejt a szénégetők Szent János-temploma, miért kellett dróthurokkal megfojtani Magyarszági András herceget, és hogy 1712 év miért nem volt elég ahhoz, hogy örökre megalvadjon San Gennaro vére? Apropó, San Gennaro! Katakombájában, az ókeresztény freskók közt arra is választ kaphatunk, mit gondolt – ugyanitt barangolva – a halálról és a túlvilágról a mi Széchenyink?

naples-010 (1)

Nápoly? Archeológiai múzeum. De ne ám egy unalmas kőlerakatot képzeljetek elé… Hiszen itt őrzik a pompeji falakról levett legszebb falfestményeket! Ráadásul ki hinné, hogy a világ egyik legkomolyabb művészeti gyűjteménye komolyabb felnőtt ismeretekkel gazdagít, mint egy XXX-es mozi? Bocs…

Plato’s academy. Mosaic from Pompeii (Villa of T. Siminius Stephanus). Second style. Early 1st century B.C. Inv. No. 124545. Naples, National Archaeological Museum.

Bepillantunk a Vezúv szédítő kráterébe, és elindulunk Amalfiba. Csorba tanár úr 10 éve mondogatja nekem, hogy a világ legromantikusabb tengerpartját látni kell… Hát mi tagadás, nem kapkodtuk el! De most végre elmeséli nekünk, hogyan lopkodták ide a keresztesek a 12 tanítvány egyikének, Szent Andrásnak a csontjait, már amihez hozzáfértek, mert a feje Rómába került, a kisujja Pátrába, és így tovább. Az estét a Villa Rufoloban töltjük, ahol kiderül, miféle bűbáj ragadta el Parszifált, az ártatlan ifjút a varázsló, Klingsor kertjébekertjében, és átadjuk magunkat az egyedülálló élménynek, hiszen itt a világon egyedülálló megoldással a tenger fölé épített színpadon tartják a fesztivál koncertjeit. Positano közelében a Smaragd-barlang csodái kápráztatnak el, Sorrentóban pedig olyan helyen lakunk majd, ahonnan hét lóval sem lehet majd elvontatni senkit… tehát maradunk, fürdünk, pihenünk. A hatodik napon utazunk haza.

sorrento hotel