Beszélő csontok

Vendégségben a Természettudományi Múzeum Embertani Tárában. Milyen egy 2 millió éves csont és mije fájt honfoglaló őseinknek?

Archívum Tudomány

2011 03 03

Természettudományi Múzeum

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ  Magyarország legnagyobb embertani tárának igazgatója dr.Pap Ildikó antropológus. A raktárban – amely kutatási terület, nem látogatható –  17 000 pleisztocén csontvázat és 30 000 jégkorszak utánit őriznek. Rekonstrukcióik alapján felidézhető, hogy néztek ki elődeink pl. háromszázezer évvel ezelőtt.

Néhány éve sokat olvastunk a váci újkori múmiákról A Fehérek templomának kriptájából több mint kétszáz ember természetesen mumifikálódott maradványa került elő.  Pap Ildikó beszél majd a több mint 200 éves lelet-együttesről, amely azért egyedülálló a világon, mert megvannak az egykori  halotti anyakönyvek, és azonosítani lehetett az eltemetetteket. A tudósok már tudják kik, milyen korúak voltak, sokszor azt is, hogy mijük fájt vagy milyen betegségben haltak meg. Járt már ennyi “ beszélő”  csont között? Ha nem, itt az alkalom.