Ceský Krumlov és környéke

Hétvégi kirándulás az Unesco-világörökséggé nyilvánított cseh kisvárosban és környékén Cseh várak, reneszánsz városok, barokk kastélyok, moldvai tutajozás, hangulatos kiskocsmák

Archívum Utazás

2012 augusztus 17

Krumlov

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 „Fájdalmasan szép, őrjítően romantikus város, nászutasok, költők, aktfestők, életművészek és kedélybántalmasok Krumlovja, a világörökség része.” írták róla.

Középkori, elsősorban reneszánsz paradicsom, Jezsuita kollégiummal, fegyverraktárral. Vezetőnk, Horváth Tibor immár 25 éve szerelmese Krumlovnak, és boldogan sétál velünk a középkori formában érintetlenül megmaradt polgárházak között.
1.nap, érkezés (augusztus 17) A várost délután először vízről nézzük meg és hogy is lehetne romantikusabb egy középkori város, mint tutajról? Úgyhogy tutajra szállunk a Moldván. Kéretik nem félni, evezni nem mi fogunk:). A gátat még javítják, de reméljük addigra kész lesz. Ha nem, akkor lesz helyette hajó, nem is akármilyen…
A zenei fesztivál része a lengyel Mozartgroup előadása, akik ezen az egy estén hallhatóak. Lelkiekben készüljetek fel, ez valami egészen egyedi, egyfajta zenei kabaré. http://www.youtube.com/watch?v=SLYgVbVRoqk
2. nap ( augusztus 18)
A napot a prágai Hradzsin utáni legnagyobb cseh várban kezdjük, amelyet 1253-ban kezdtek el épteni. Több mint 700 éven át uralkodók jöttek és mentek, de a várat a Vltava fölött folyamatosan átalakították, továbbépítették.  A hét hektáros területen magasodó épületegyüttes öt udvarán sok a látnivaló. Benézünk a hihetetlen barokk színházba és bár a  turisták nem látogathatják, de a kaviartot Horváth úr beviszi a Bellária nyári kastélyba, ahol reményeink szerint nem más, mint az igazgató (PhDr. Pavel Slavko), a nemzetközileg is elismert történész fogad bennünket.
Ezután már kiérdemeljük az ebédet.Választék van bőven.  Mi javasoljuk a Na Louzi kiskocsmát.
Ebéd után még egy kis középkor a most elkészült vármúzeumban majd pillantás a toronyból a városra és ugrunk egyet az id?ben: benézünk az Egon Schiele centrumba . Persze az anyag a bécsi lábnyomába sem érhet, de a ház nem is erre tör.  Schiele anyja, Marie Soukupová született itt. Amikor Cesky Krumlov 1989-ben felébredt csipkerózsika-álmából, úgy kapott Schiele emléke után, miként a salzburgiak vagy a bayreuthiak Mozart és Wagner után annak idején.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy Schiele krumlovi tartózkodása anno botrányosan végződött, ugyanis amint a krumloviak meglátták fiatal lányokról készített aktjait, rögvest eltiltották gyermekeiket attól, hogy a sokat náluk dolgozó, de mégiscsak bécsi művésszel szóba álljanak. Schiele akkor még nem volt jó üzlet. Halála után majdnem 80 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy anyja szül?városában büszkék legyenek rá.
 Aztán a Seidel fotoműterem következik. A fényképészt nemes egyszerűséggel „legendásnak” nevezik. Az egykori műterem maga az él? történelem. A több mint 100.000 negatív, mintegy 5.000 képeslap és természetesen több ezer kép alkotja a Seidel-család örökségét, de a ház olyan, mintha a tulajdonosok épp csak  vendégségbe mentek volna és bármikor hazatérhetnek.
Közösen vacsorázunk egy hangulatos kiskocsmában,
ahol a másnapi sörgyári programra készülve megidézzük egy kicsit Hrabalt és Pepin bácsit és szó esik Svejkről, aki kalandozása során igen sokat tartózkodott Ceské Budejovicé-ben és környékén, ahova reggel utazunk.
Vezetőnk, Horváth Tibor eredeti foglalkozása ugyan fényévnyi távolságra van attól, amire velünk vállalkozik. De rutinja ebben is van, 30 éve költözött Krumlovba és mi nem csak tudását, de kapcsolatait is kiélvezzük majd. Így hívattuk meg magunkat Jirjí Bloch-hoz, a privát építészeti múzeum tulajdonosához.. Nem csak azért kukkantunk be hozzá, mert megígérte, hogy megkóstoltatja velünk a híres délcsehországi medovinát (mézbort), hanem mert közben elmeséli milyen volt a középkori városban élni. Krumlov legapróbb  múzeumában megtudjuk hogyan építkeztek a középkorban és miként változtak a városok.
3. nap
A napot  Zlatá Koruna kolostorában kezdjük, ahol kiderül mi köze van a XIII. száadi kolosornak Jézus töviskoronájához.
Aztán Ceskoje Budajovicében gyönyörködünk egy picit a csodaszép budejovicei főtérben , amely önmagában is megéri az utazást, a gótikus-reneszánsz Fekete-torony pedig, ahonnan csodálatos kilátás nyílik már csak hab a tortán.
Innen az utunk Hllubokára vezet .
A XII. században  eredetileg gótikus épületet án utóbb a windsori kastély mintájára alakították át. Tudor stílus a Vlata partján. Amúgy minden klappol:  gyönyörű, rendezett angolkert és üvegház, ahogy illik.
Innen csodálatos erdei utakon megyünk Holasovicébe, egy barokk faluba, amely ugyancsak az UNESCO-világörökség része, és a cseh barokk vidéki stílusának rezervátuma. Mellette a „cseh Stonhenge”-nél ölelgetjetjük majd az állítólag csodatevő köveket.
 A grill vacsorát már Krumlovban tervezzük a csillagos ég alatt, a Sörgyár teraszán.
Hazafelé visszacsöppenünk a középkorba, és fáklyák árnyékában borzongunk egy kicsit, amikor éjszkai fényben is megnézzük a teret, ahol a boszorkányokat égették. Hallunk a régi vízimalmok titokzatos  őreiről és elmegyünk az alkimisták házához.
4. nap Augusztus 20
Alászállunk  a híres cseh grafitbányába és egy órára nem csak virtuálisan, de valóságosan is a mélybe és a múltba költözünk. Nem kifejezetten kaviartos program, de kipróbáltuk, és egészen különleges élmény!