Csikágó, a gangok világa – irodalmi séta

Irodalmi séta a Csikágóban Szegő Jánossal
Erzsébetvárosi írók és regények egy szerkesztő szemüvegén át. Hogy hová tartunk? Az legyen a Magvető Kiadó szerkesztőjének meglepetése. Békés Pál külön regényt is szentelt a negyednek ezzel a címmel. Sétánk során bejárjuk a Csikágó című regény szöveghelyeit, de nem megyünk el Karinthy Frigyes, Örkény István, Kellér Dezső, Nádas Péter és Bereményi Géza helyszínünkre vonatkozó emlékei mellett sem. Illetve éppen hogy elmegyünk mellettük.

Archívum Irodalom Pesti turista

Május 11 11h

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Budapest egyik legkülönlegesebb zónája a Csikágó, évtizedekig Európa legsűrűbben lakott városnegyede volt. Vannak dolgok, amelyek száz év alatt sem változnak. Még akkor sem, ha háborúk, forradalmak, nemzedékek, tragédiák és komédiák egész sora viharzik át rajtuk. Budapest bérházai is ilyenek, mintha megállt volna bennük az idő. Aki ma egy ilyen házban jár, úgy érzi, mintha egy másik világba csöppenne, mint ami a falakon kívül van. Ezek a házak mára egybeforrtak Budapesttel, áttételesen pedig a XX. század magyar történelmével. a VII. kerületnek ebben a szegletében ezért áttételesen ott van az egész ország.

Szegő János irodalmár és esztéta két éven át a Litera.hu – az irodalmi portálszerkesztője és kulturális újságírója volt, 2011 augusztusa óta pedig a Magvető Kiadó szerkesztője.