Egyiptom

Ötezer évnyi utazás
földön és vízen,
ötcsillagos hajóval a Níluson

Utassy Ferenccel

Archívum Utazás

2023 Április 11-21 vagy aki nem ér rá, annak 18.-ig

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Húsvét hétfő másnapján repülünk Kairóba.
A Marriott***** hotelben lakunk, ahol 3 éjszakát töltünk.
 
Rögvest 5100 évet ugrunk vissza az időben, amikor Ménész, az első nagy fáraó szabályozta a Nílust, ezzel termővé tette a földet és Memphisben létrehozta az első fővárost. Az Archaikus kor néven emlegetett 500 év az ő leszármazottjainak uralkodásáról szól, utána számítjuk az Óbirodalom dicsőséges történetét, amely vér és verejték árán tesz tanúbizonyságot az emberi alkotókészség határtalan voltáról.

Sakkarában megnézzük a világ legrégibb hatalmas kőépítményét, Dzsószer fáraó lépcsőzetes piramisát. Gyerekkorunk bakancslistás helyén Gizában Kheopsz, Mikerinosz és Khephrén síremlékeit végre élőben látjuk, aztán megcsodáljuk az óriás Szfinxet, amely előtt még Nagy Sándor és Napóleon is fejet hajtott.

 
Egyiptom öröksége hatalmas gyűjteményekben lelhető fel a világ számos híres múzeumában, de hála a Tutanhamon féle késői felfedezésnek a legszebb kincsek már az Egyiptomi Nemzeti Múzeumban vannak, Kairóban. Csak győzzük a sok látnivalót.

Utána mindenesetre megérdemlünk egy kis bóklászást az óvárosban, kezdjük mindjárt a kihagyhatatlan El Khalili bazárban,


és ha már ismét képesek vagyunk befogadni valamit, akkor a multikulturalitás jegyében benézünk a koptok ókeresztény templomába, a Ben Ezra zsinagógába, és Mohamed Ali mecsetjébe. Nem, ezúttal nem merülünk bele az éjszakába, mert reggel egy korai járattal Asszuánba repülünk.

Fölkeressük a hatalmas víztározó gátját, az Elefánt-sziget templomát és kezdetét veszi a nagy kaland az M/S Sonesta hajótársaság I. György***** luxushajóján.

A fedélzeten ebédelünk, délután pedig a trópusi hangulatot idéző botanikus kertben sétálunk, hogy aztán a szerelem erejéről meditálhassunk Aga Khan rózsaszín gránit mauzóleumában.

 Hajónk éjjel kezd el lecsorogni a Níluson.
 
Másnap Kom Omboban és Edfuban kötünk ki.
Nagy Sándor hódítása után a hellén Ptolemaioszok kora köszönt be Egyiptomban, 
A görögök még tisztelettel adóztak a hagyományoknak, olyannyira, hogy templomok sorát építették az ősi egyiptomi istenek tiszteletére.  Kom Ombo és az edfui Hórusz templom is ennek a kornak a lenyomata.  Fáraók jöttek és mentek, de a Hórusz templom építését mindenki folytatta. 180 éven át épült.

Itt aztán még az is kiderül, hogy mi köze a városnak a Varázsfuvolához. 
Egyben egy korszak végének is itt leszünk tanúi.
A Ptolemaioszok kora Kleopátra halálával fejeződik be. Augustus legyőzi az egyiptomiakat, Róma átveszi a hatalmat és ezzel lezárul a fáraók 3000 éves időszaka. De mi visszafelé haladunk az időben, amikor tovább hajózunk Esnába, leereszkedünk a zsilipen és délutánra érkezünk Luxorba, az ókori Thébába, amely az Újbirodalom dicsőségét hirdeti. 500 év három dinasztiája a legnagyobb fáraók nevével fémjelzett periódus, köztük 3. Amenhotep, Hatsepszut, aki nő létére 22 éven át uralkodott fáraóként. Azután az életében jelentéktelen, de évezredekkel halála után celebként emlegetett gyermekkirály, Tutanhamon, vagy II. Ramszesz világába csöppenünk.

 
 
Reggeli után kiköltözünk a hajónkról, és elindulunk a Királyok völgyébe, ahol néhány órára osztozhatunk itteni elődeink hitében, akik meg voltak győződve arról, hogy mi emberek, a napisten, Ré könnyeiből születtünk. De azt is hitték, hogy a fáraók haláluk után istenné válnak, ezért építettek nekik templomokat, amelyeket az évmilliók palotájának nevezték. A szép Hatsepszut temploma után a sivatag közepén ülő óriás Memnon szobrok tövében ámuldozunk. Nem lehet másképp, hiszen egyetlen tömbből faragták mindkettőt és egyenként 720 tonnásak A helyszínen talán még megdöbbentőbb lesz végiggondolni, hogy 676 km távolságból hogyan vontathatta ide 15 000 ember a vízen felfelé.

Délután a luxori repülőtérről Kairóba repülünk, és visszatérünk Marriott***** hotelbe.

 04.18.  A hazautazók (ha lesznek ilyenek), külön busszal a  repülőtér felé veszik az irányt, és még délelőtt Budapestre érkeznek.
 A többiekkel útra kelünk, hogy a Nílus-delta és a hellén-római világ, a Földközi-tenger partjának legfontosabb metropoliszában tegyünk egy kultúrtörténeti kirándulást, némi tengerparti kikapcsolódással.

Érkezéskor felkeressük a katakombákat, és Pompis oszlopait,

majd elfoglaljuk szobáinkat a tengerparti Hilton***** Cornichban.

Másnap délelőtt a világ első, és egyben leghíresebb könyvtárába, az alexandriai könyvtárba vezet utunk,

innen a vízi utakat vigyázó Citadellához, majd a görög-római színház romjaihoz kanyarodunk.
Délután és másnap délelőtt szabad időt tervezünk a tengerparton.

04.20.  Autóbusszal visszatérünk Kairóba. A repülőtér közelében a Le Meridien*****-ben alszunk.
04.21.  Reggel indulunk haza.

Jelentkezés: viktoria.lugosi@kaviart.eu