El Greco – a világi portré megteremtője

Tárlatvezetés a Szépművészeti múzeumban

Nyolc éves előkészítő munkának köszönhető, hogy szinte az összes fontos El Greco-t egyben nézhetjük meg. Az igaz kuriózum pedig az a két kép, amelyeket 450 év után először akasztottak le a kolostorok faláról, és egyből Budapestre szállítottak. A kurátor, a Prado művészettörténésze negyven köz- és magángyűjteményből hozta ide a műveket, amelyek a napnál világosabbá teszik, hogy El Greco évszázadokkal előzte meg a korát.

Archívum Képzőművészet

2023.január 21, szombat 10.30.

Szépművészeti Múzeum

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Milyen találkozások, mennyi benyomás kell ahhoz, hogy egy művész azzá váljon, amivé a művei teszik. És a művei azzá váljanak, amilyeneknek végül megismerhetjük azokat. El Greco-ra elsősorban az ikonok világa hatott, de Krétán megismerkedett az akkoriban frissnek ható itáliai reneszánsz formanyelvével is.

Rómába érkezve találkozott Raffaello, Tintoretto, Tiziano, Veronese és Michelangelo műveivel. Michelangelo manierizmusa zavarba is hozta az ikonokon nevelkedett El Greco-t.

Képei kevésbé részletgazdagok, mint a kortársaké, mégis nagyon kifejezőek. Az arcok annak ellenére beszédesek, hogy nincsenek annyira kidolgozva, mint a kortársaiké. A hátterei misztikus-légies köddé válnak, a festményei kizárólag az adott témára összpontosítanak, a színei meglepőek, ezek együttvéve teszik olyan modernné a képeket.

jelentkezés itt: viktoria.lugosi@kaviart.eu