El Grecótól Rippl-Rónaiig

Tárlatvezetés Nemes Marcell mecénás és műgyűjtő emlékére rendezett kiállításon a Szépművészeti Múzeumban.

Archívum Képzőművészet

2011 december 16

Szépművészeti Múzeum

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Német István a régi képtár főmuzeológusa, a kiállítás kurátora vezet minket, aki hosszú évek óta foglalkozik Nemes Marcellel, és akit onnan is ismerhettek, hogy a holland aranykor festményeinek szibólumrendszeréről írt könyve volt úgymond a bibliánk az amszterdami kaviart utazáson.

A kiállítás nem csak nagy mesterek remek képeit és kiváló tárgyakat mutat be, hanem egy hihetetlen szemű embert és egy kort, amelyben a jankováczi szegény kis  Klein Mózesből a tutzingi kastély tulajdonosa lesz, művészek, múzeumok, városok és országok mecénása.  Gy?jteményéb?l az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak,sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is adományozott.

Ha nehézségei idején valamelyik magyar múzeum megvette volna impresszionista gy?jteményét és azt nem kellett volna elárveztetni Párizsban, akkor ma nem a Louvre-é hanem a mienk a legnagyobb francia gyűjtemény.

Érzék, jó szem,  és előrelátás jellemezte. Rippl- Rónai Legnagyobb gyűjtőjéről.

Uitz Béla mesélte, hogy amikor Nemes Marcell első kiállítása után azzal kereste fel, hogy megveszi  az összes képét, Uitz azt mondta, hogy neki már az is elég, ha kiírjáka képei mellé, hogy Nemes megvette, akár fizetnie sem kell.

Az egykori hatalmas gyűjtemény Nemes halála után szétszóródott, világhírű képei ma  többek között a párizsi Orangerie, a berlini Gemäldegalerie vagy a londoni Tate anyagát gazdagítják. Ezekből egy 120 darabos válogatást láthatunk péntek délután.