Hogyan készül? rézkarc, litográfia, linometszet

Három művész nekünk indítja el a 150 éves gépeket és
készítik el a műalkotásokat, mi több, magunk is
kipróbálhatjuk a sokszorosítási technikákat.

Archívum Gasztronómia Képzőművészet

2013-10-06

Budapest, Ráday u.47

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének vendégei leszünk. Az elnök Vásárhelyi Antal grafikusművész maga gyűjtötte össze a 19. századi és modern magasnyomókat, a litográf gépeket és rézkarcpréseket, amelyeknek már a látványa is szemet gyönyörködtető.
ifj. Feszt László, Szabó Tamás és Zemlényi Csaba grafikusművészek bemutatják a sokszorosított grafika, a litográfia, a rézkarc, és linómetszet elkészítésének technikáit és a mesterségbeli fogásokat.
A műhelyben készült munkák teremtették meg  a kortárs grafikai gyűjtemény alapjait, amelyet Fábián László  művészettörténész mutat be. A különleges este hangulatát borkostolóval szeretnénk még jobbá tenni mert a művész Vásárhelyi Antal ezt vallja:  „Hisszük, hogy a borkészítés is önmagában művészet, jó szőlőtőkéken és szakmai hozzáértésen kívül szív és lélek is szükséges egy igazán finom nedű elkészítéséhez, ugyanúgy, mint egy művészeti alkotáshoz. Úgy gondoljuk, egy igazán finom bor elkészítése is ugyanolyan komoly mű, mint akár egy festmény vagy egy grafika. A különbség csupán a termék életciklusában van. A bort megisszuk…
És tényleg. Amit tehát ígérhetünk, az a Sárkánylyuk, Láng, Kampits, Iváncsics, Veress pincészetek borai és , hogy mindenki élményekkel és egy metszettel térhet haza.
Találkozni a Galéria IX-ben fogunk, hogy először a végterméket lássátok, itt megnézzük  Részegh Botond Fejek című kiállítását.  A művész a kortárs képzőművészeti élet kiemelkedő tehetsége, akinek művei a bécsi, bostoni, bukaresti,  budapesti  kiállítótermekben egyszerre vannak jelen. Innen megyünk majd át a műhelybe.