Könyvklub – Tompa Andrea: Fejtől s lábtól

Akik még nem fogtak bele a vaskos kötetbe, azoknak annyit mondhatunk, hogy elmerülhetnek az ántivilágba, úgy ismerik meg a  Trianon előtti évek Kolozsvárát, tereit,  lapjait és mentális világát mintha ott éltek volna mostanáig.  Egy archaikussága ellenére magával ragadó nyelv sodor olykor döcögtet  végig a város utcáin, a felnőtté váláson, a…

Archívum Irodalom

2015-04-02-18h

Café Smúz - Kossuth tér 18

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Akik még nem fogtak bele a vaskos kötetbe, azoknak annyit mondhatunk, hogy elmerülhetnek az ántivilágba, úgy ismerik meg a  Trianon előtti évek Kolozsvárát, tereit,  lapjait és mentális világát mintha ott éltek volna mostanáig.  Egy archaikussága ellenére magával ragadó nyelv sodor olykor döcögtet  végig a város utcáin, a felnőtté váláson, a békeidőkön és a  háborún.  Mindezt  a vidéki székely aljegyző fia, az apai támogatással fürdőorvosnak készülő medikus és a nagyanyedi zsidó kereskedő lányának sorsán át, akit apja kitagad, amiért lány létére orvosnak készül.

„Olyan hangon tud megszólalni, ahogy a magyar irodalomban nő talán még sosem”, irta a Holmi, Lengyel  Imre Zsolt kritikája szerint pedig : „ Szellemi kaland terén nemigen olvastam az elmúlt évtizedekben hozzá mérhetően vakmerő magyar prózát.” ( …) a kortárs magyar irodalom intellektuálisan legkomolyabb alkotásai közé látszik tartozni.”

Szerelem, kultúrtörténet, filozófia, fejlődésregény,  és még sok minden, amit majd mind megbeszélünk.