Kár lett volna disszidálni – tárlatvezetés egy különleges helyszínen, ahova most léphetünk be utoljára

Menni vagy maradni? Disszidálni és vállalni a magányt és elidegenedést, vagy maradni és vállalni a magányt és elidegenedést? – kérdezi Weiler Péter, az alkotó, aki végigkísér a kiállításon, egy nem is akármilyen helyszínen, a legendás Kincsem tulajdonosának otthonában, a romos neobarokk épületben. A tárlatvezetés alkalom lesz arra is, hogy megértsük, mi az az NFT. Kattints a részletekre.

Archívum Képzőművészet Pesti turista

2022.06.01. 18h

V. Reáltanoda u 12.

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A képek témája ismerős, a VHS kazettákat elvámoló határőröktől kezdve a Aranykéz utcai robbantás terrorjáig. Más-más technika, de ugyanaz az érzés. Kinek nem fordult még meg a fejében, hogy menni vagy maradni. Weiler szerint a menni vagy maradni nem a döntés hiánya, hanem folyamatos munka, alkalmazkodás és elfogadás eredménye. 

Weiler Péter Pécsen született, Amerikában az Art Institute of Philadelphia főiskolán végezte tanulmányait, majd 1995-ben visszatért Magyarországra, és Budapesten folytatta a festést. Digitális technikával készült nosztalgiával és iróniával áthatott képeiről ismert.

2021-ben Magyarországon először ő készített és értékesített kriptovalutáért képzőművészeti alkotást. Hogy mi az az NFT, és miért gyűjtenek az emberek csak az interneten létező egyedi alkotást, erre első kézből, tőle kapunk választ.

(A Kincsem palota épületét eladták, megkezdődik a felújítás, tehát ez az utolsó alkalom, hogy a szakadt selyemtapétában, korhadt faragott ajtókban a hibátlan ólomüvegeken át megnézzük a málló pompát.)