Kaviart könyvklub 4: Siri Hustvedt: Amit szerettem

A New York-i művészvilág élete, a galériák működése, görcsös önérvényesítés, férfi barátság, egy pszichopata gyerek nevelése, többek között ezek jelennek meg a regényben, melynek amerikai szerzője tavaly a spanyol Nobel díjnak nevezett „Asztúria hercegnője” irodalmi díját nyerte. Paul Auster

Archívum Irodalom

2020 - 03 - 19 18h

Café Smúz

A nagyobb térképért kattintson a linkre

feleségének regénye 15 évvel előzte meg a híres íróét. Kritikusai azt mondják, hogy túl kell lendülni az első 50 oldalon. „Hustvedt könyvének cselekményét ahhoz a magasugróhoz tudnám hasonlítani, aki sokáig egy helyben toporog, majd nekilendül és a végén csúcsot ugrik.” Hogy hol ez a csúcs és elér-e oda, ezt beszéljük meg legközelebb.

„Körülbelül egy percbe telt, amíg megértettem, hogy valójában három személy van a képen. Észrevettem, hogy jobbra hátul, a vászon sötét oldalán, egy nő lép ki a képből. A kereten belül csak a lába volt látható bokától lefelé, ám a papucscipőt, amit viselt, kínos gonddal dolgozták ki; miután felfedeztem, folyton visszatért rá a tekintetem. A láthatatlan nő éppen olyan fontossá vált, mint az, amelyik uralta a vásznat. A harmadik személy csupán egy árnyék volt. Egy pillanatra a saját árnyékomnak hittem, de aztán rájöttem, hogy a művész festette a képbe. A szép nőt, aki mindössze egy férfipólót viselt, valaki nézte a vásznon kívülről, egy szemlélő, aki feltehetően éppen ott állt, ahol én, amikor észrevettem a hasára és a combjára vetülő sötét árnyat.”

„A rólunk szóló történeteket mind csakis múlt időben mesélhetjük el. Visszafelé peregnek onnan, ahol a jelenben állunk, és többé nem a történet szereplői, hanem a szemlélőik szólalnak meg.”

Park kiadó 2018

https://www.libri.hu/konyv/siri_hustvedt.amit-szerettem.html