Kulináris kalandozás a Káli medencében, borvacsora és zenei csemege a Liszkay bor kúrián

A borok kitűnőek, a hat fogásos fine dining vacsorát borkóstolóval a tulajdonos, a Kanadából illetve Hollandiából hazatért csoda helyet megálmodó Liszkay Mihály tervezte nekünk, aki híresen jó zongorista is és megígérte, hogy személyesen fogad bennünket és zongorázik nekünk.

Archívum Gasztronómia

2015-03-21

Monoszló

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Arra gondoltam, hogy itt a tavasz és ki kellene  egy kicsit mozdulnunk. Itt van a magyar Toszkánának nevezett csodálatos hely a Káli medencében, a Liszkay borászat és a gyönyörű wellness vendégház Monoszlón.

Egy fura figurára számítsatok, aki büszkén meséli, hogy  gyerekként milyen boldogan ette apukájával a kemény tojást a fokhagymaszagú magyar vonatokon, aztán hollandiai exkluzív éttermek tulajdonosa lett és jó nagy kurflik után  egy nap, amikor meglátta a Pangyéri dűlőt  úgy döntött  létrehoz itt valamit. 62 éves volt és azt gondolta most még tud egy nagyot dobni. Épített egy gyönyörű szállodát, felújította a pincét és addigi brusztolt, míg a fehérboros helyen engedélyt kapott vörösborok visszatelepítésére. Azóta a Cabernet Franc-ja már abszolút győztes a Páneurópai versenyen és számos más díjjal is büszkélkedik. Ahogy Szeremley Huba mondta: „ a vöröset elvitték a vörösök, a visszatérő magyarok meg visszahozták”
Ez lesz a vacsoránk:
házipástétom narancsos lilahagymalekvárral
– vargánya cappuchino
– quiche lorraine balzsam krémes madársalátával
– Balatoni süllő roppanós vajas zöldségekkel
– Rosé kacsamell burgonyapürével őszibarack chutney – val
– Túrósgombóc tejföllel házi szilvalekvárral
És hogy a kirándulás ne csak egy vacsora legyen, előtte a közeli Kékkúton találkozunk, ahol sajtot készítünk mi magunk, amit majd hazaviszünk, megismerkedünk egy kis gazdasággal, Idával, Annabellel, Karamellel, Tódorral, Mokkával és Nutellával, a gazdákkal és  a levendulaföldjükkel, a feldolgozással és szörpöket kóstolunk az esti borozás előtt.
Természetesen lakhattok – és még mennyire érdemes lakni – Liszkaynál, de ha borsosnak találjátok az árat ( egy éjszaka 26950Ft/fő kétágyas elhelyezés esetén) szerveztem  olcsó helyi szállást a szomszédos panzióban, ahonnan majd át és hazavisznek minket.
Bármilyen kérdés lenne: viktoria.lugosi@kaviart.eu