Nyári színház – Salinger: A zabhagyező avagy A Krapek

A Zabhegyezőből ismert 16 éves Holden most a Parlament oldalában, a Smúz Café teraszán keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról. A helyspecifikus monodrámában, amelyet Salinger kultikus regénye inspirált, Georgita Máté Dezső kelti életre a főszereplő fiút.

Lázadó hős vagy meg nem értett zseni? Mindenki döntse el maga. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek minden fiatal felnőttet foglalkoztatnak, csak nem mindenkiben van hozzá kellő bátorság, hogy fel is tegye őket magának vagy bárkinek a környezetében. Azért eleven, azért élő még ma is, mert húsba vágóan nyers és egyenes. Mint jó esetben minden fiatal.
Jegyek igénylése: viktoria.lugosi@kaviart.eu

Archívum Színház

2020, 08.05. 20h

Café Smúz Terasz szabadtéri előadás Kossuth tér 18

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Felnőttként pedig titkon reméljük, hogy még mindig van bennünk egy kis Holden, és nem sikerült a társadalomnak teljesen kiölni.

KRITIKA:

Mintha Caulfield színészekre tett regénybeli megjegyzése hatással lett volna a koncepcióra: „I hate actors. They never act like people. They just think they do.” Georgita sem játszik, inkább jelen van. A nem színházi térben sokkal nagyobb a tétje a színészi alakításnak. Ennek megfelelően olyan aprólékos kidolgozottsággal bújt Holden bőrébe, hogy bal kezének remegését például végig látni lehetett, de jellegzetes kamaszos beszédstílusa, hangszínezete is hitelessé tette a figurát. Időnként pozíciót vált, feláll, lesétál (…), de mindvégig megmarad az érzés, hogy nem előttünk, hanem közöttünk van, és mi mindannyian a regényben vagyunk.

Színház.net

Holden Caulfield: Georgita Máté Dezső
Jelmez: Giliga Ilka
Produkciós vezető: Szőnyi Franciska

Rendező: Ördög Tamás

A szövegkönyvet Gyepes Judit fordításának felhasználásával Georgita Máté Dezső és Ördög Tamás írta.