Olaszország – Cinque terre és a Puccini fesztivál

Csorba László történésszel, a Nemzeti Múzeum korábbi főgazgatójával
6 napon át várak, katedrálisok, halászvároskák, tengerparti nyaralás
Byron, Shelley, Puccini
Az „Öt Föld” titkai
„I found my love in Portofino…”

Archívum Utazás

2018 - júlis 13-18

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A luccai Puccini Fesztivál nyitóelőadását, a Turandotot nézzük meg. De mire beülünk a nézőtérre már több kérdésre tudjuk a választ, például, hogy miféle világ volt ezer évvel ezelőtt, amikor Pisa hajói uralták a Mediterrán-tenger egész nyugati medencéjét, mit kezdett a város azzal a gazdagsággal, amit e rendkívüli hatalom halmozott fel polgárai pénzesládáiban, és arra is, melyik freskó ihlette meg Liszt Ferencet.
Luccaból észak felé megyünk tovább, hogy meghallgassuk hogyan harsog a márványtömböt szeletelő fűrész a carrarai márványhegy mélyében és hogy serceg a carrarai sonka a márvány serpenyőben.
Megnézzük melyik várban raboskodott a gőgös I. Ferenc, minden franciák királya, amikor a paviai csatában legyőzte őt az a spanyol anyanyelvű német-római császár, akinek a birodalmában sohasem nyugodott le a nap.
Aztán irány Portovenere és a kikötő, La Spezia, amely mellet Boticelli Vénusza, a gyönyörű Simonetta született. Véletlen-e, hogy a szerelem istennőjének kikötőjéből futott ki Shelley vitorlása arra a végzetes útra, amelynek kegyetlen vihar vetett véget, a költő holttestét pedig csak négy napra rá sodorta partra a Tirrén-tenger?
Mi Lericiből, ahol lakunk, a nyugodt nyári partmenti vizeken hajózunk be a Cinque terre varázsvilágába. Ezt az öt tengerparti települést nehezen hálózza be a civilizáció, ma is csak bárkák fedélzetén juthat ide az olasz táj kitartó csavargója. Itt az ódon halászvároskák középkori bája olyan harsogva hirdeti: az élet szép, hogy egy pillanatra elhisszük: ezen az angyali földön nincsenek is igazi pesszimisták, csak rosszul informált optimisták.
És amikor már minden történeti és művészeti kérdésre tudjuk a választ, megérdemeljük a pihenést a tengerparton, szállodánkban a portofinoi öbölben. Az utolsó estén pedig Csorba László, az MTA doktora, az ELTE professzora, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója még olyan képességét is megcsillantja, amit még a tudományos közélet sem ismer. Mindenesetre méltó búcsú lesz az örök Itália talán legbűbájosabb, romantikus szépségű kikötőjétől…