Olíva szüret Toszkánában – kaviart kényeztető kúra

2013 október 15-18 all inclusive
Nagyszámú jelentkezés esetén, ha betelt az első út
19-23-ig megismételjük a kúrát

Archívum Gasztronómia Utazás

2013 október 15-18

Toszkána

A nagyobb térképért kattintson a linkre

1. nap október 15 kedd
A gépünk szerencsére elég korán, 10.45-re érkezik Pisába, tehát azonnal belevethetjük magunkat a látnivalók forgatagába. Első állomásunk, kb 45 perces buszozás után, Cerreto Guidi lesz, pontosabban a kis falucska központjában található, „hátborzongató”MediciVilla. A Guidi grófok várkastélyát alakíttatta át I. Cosimo de’Medici 1555 körül vadász rezidenciává és a mendemondák szerint a falak között ma is kísért a bús tekintetű Isabella Medici szelleme, akit állítólagos hűtlensége miatt, 1576-ban saját szobájában fojtott meg a kegyetlen férje, I. Paolo Giordano Orsini.

Miután jól kiborzongtuk magunkat, irány Certaldo, Boccaccio városa, ahol hagyunk Nektek egy kis szusszanásnyi időt, mielőtt elmélyülünk a nagy mesélő világában. A róla elnevezett főutcán, betérünk hajdani otthonába, kinézhetünk házának ablakából, és az a döbbenetes, hogy pontosan ugyanaz a városkép tárul elénk, amit a híres humanista író látott példának okáért 1370-ben! Bekukkantunk egy reneszánsz palota udvarára, megszemléljük a Praetori Palotát, és Boccaccio nyughelyét a román sílusú SS. Jacopo és Filippo templomban. Innen már tényleg csupán egy kőhajításnyira van Gambassi Terme és a mi kis történelmi villánk. S hogy a hely milyen arról csak annyit, hogy a háznak, amelyet a kaviart „elfoglal”  Oscar díjas „vonatkozásai” is vannak, hiszen tulajdonosai – a híres Finzi Contini család  – történetét regényben majd filmben is feldolgozták. A filmet Vittorio de Sica rendezte és  hogy milyen különös, amikor minden klappol: a 72-ben Oscart nyerő olasz film dramaturgja nem más, mint a mi kísérőnk, Pehr Klári.

A sűrű nap után már jól fog esni a tipikus toszkán vacsora a hatalmas „lovagi”asztalnál és egy kis borozgatás ennél a kandallónál.

2.nap október 16 szerda          

Remélhetőleg jó időnk lesz és élvezzük a toszkán ősz meleg napsugarait és a bőséges olasz”parasztreggelinket” a Finzi Contini család nyári rezidenciájának verandáján költjük el. Szükségünk lesz az energiára, mivel ezután irány a ház melletti olívaültetvény és kezdetét veszi a kaland, házigazdáinkkal olívát szüretelünk. Közben persze meg kell kóstolnunk némi helyi fehér és vörösbort, hogy ebédig kihúzzuk. Aztán a természet lágy ölén piknikezünk, kockás terítőn, kosárból, ahogy itt szokás. Délután megnézzük, hogy sajtolják az olívát, persze kóstolunk, ameddig bírjuk és figyeljük hogy jut a termés a fától az üvegig. Levezetésképpen  jól fog esni egy kis séta a csodálatos Volterra középkori utcáin. Majd irány vissza a villánkba, ahol vár minket házigazdánk Gabriella vacsorája.

3.nap október 17 csütörtök     

Másnap adunk a testnek és a léleknek.

A villánk Gambassi Termében található és pont itt halad az El Caminohoz hasonló Via Francigena, , a középkori vándorok Canterburyből Rómába tartó zarándokútja. Mi  csak egy rövidke szakaszt járunk be, ciprusok, szőlőültetvények között haladva, mert a táj mondják mit sem változott azóta, hogy 700 éve fapapucsos vándorok rótták az ösvényeket. Leírhatatlan élmény már messziről megpillantani és gyalogosan megközelíteni San Gimignano tornyait.   Útközben  beszippantunk egy kevéske „kultúrát” is, kicsit elidőzünk a Santuario di Pancole ódon falai között.

San Gimignanoban picit elmélyedünk a látnivalókban, és persze vissza már a buszunkkal megyünk hogy maradjon erőnk és időnk a főzőtanfolyamra, mert bizony úgy készüljetek, hogy egy igazi, helyi, ötfogásos vacsorát készítünk mesterszakácsunk és az ő hűséges kuktája irányításával. Aggodalomra semmi ok, nem áruljuk el miért, de a fiúk is remekül fogják érezni magukat! És nem csak akkor amikor jóízűen megesszük, amit főztünk.

4.nap október 18 péntek         

A napot a talán kevésbé ismert, de gyönyörűséges Pistoiában töltjük, ebben a több mint 2000 éves történelmére és hagyományaira oly büszke városban. A pistoiai Dóm teret, nem véletlenül, az ország egyik legszebb tereként tartják számon.  Megcsodálhatjuk a XII. századi Harangtornyot, a San Zeno Katedrálist, a benne rejtőző kincseket,a nyolcszögű Keresztelő kápolnát, melyet Nicola Pisano rajzai alapján, carrarai fehér és pratoi zöld márványból 1338-ban kezdenek építeni. Abban pedig biztosak lehettek, hogy rövid utunkat, nem fogjuk keserű szájízzel zárni, mivel végezetül látogatást teszünk egy híres csokoládékészítő műhelyben, higgyétek el, nem véletlenül nevezik ezt a térséget „Csokoládé Völgynek”! Lesz időnk bőven nézelődni, a gépünk este 19.20-kor indul.