Séta a Városmajorban 18 éven felülieknek

Zoltán Gábor íróval, dramaturggal, aki öt éve kutatja az egyes házak történetét és amit talált az döbbenetes.

Amiket ezen a sétán el szeretne mondani, az nem közismert sem az itteni lakosok, sem a város története iránt valamelyes érdeklődést tanúsító emberek körében. Nem is számít kötelező vagy elvárható tudásnak. Zoltán Gábor mégis úgy gondolja, hogy nem árt ezeket a dolgokat tudni. A fasizmus – mondja – Budapest XII. kerületében mindvégig jelen volt, úgyszólván cserépben őrizték a lángot. Mellesleg a szó legköznapibb értelmében érdekes alakok nyomába eredhetnek a séta résztvevői: szó esik majd országos és világhírű műveszekről, valamint ismeretlenekről, derék mágnásokról, bátor asszonyokról és férfiakról, és sok-sok átlagemberről, akik mellesleg gyilkosok voltak.

Archívum Pesti turista

2016-05-14 10.30

Városmajori templom

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Zoltán Gábor születésétől, 1960-tól él Budapest XII. kerületében, a Városmajorban. Amiből nem következik, hogy mindent tudna erről a vidékről. Hiszen aki óvodába, iskolába menet naponta halad el a házak előtt, abban nem merül fel a kérdés, mióta állnak ott azok az épületek, és korábban, az ő születése előtt, kik éltek bennük. Nem kérdezi senkitől, hogy esetleg nem öltek-e meg a kapukon belül valakiket. Egyébként az iskolában sem kerül ilyesmi szóba. Úgyhogy meglehetősen sokára, felnőttkorában kezd valamit megtudni az errefelé régebben végbement eseményekről. És csak az utóbbi öt évben válik szenvedélyévé a körzet múltjának, mindenekelőtt a nyilasoknak és tetteiknek kutatása.

Zoltán Gábor 2011-ig színházi és rádiós rendezéssel foglalkozott. Dramaturg és szerkesztő volt, valamint prózaíró. Eddig két novelláskötete és két regénye jelent meg. Az utóbbi években kutatásokat folytat, és a megismert történések feldogozását végzi. A városmajori eseményekről és figurákról szóló regénye a séta utáni napokban kerül a könyvesboltokba.