Szóról szóra

Dokumentumszínházi előadás a magyarországi rasszista roma támadásokról.

Archívum Színház

2012.02.29

Trafó

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Závada Pál így ajánlja az előadást: “Miután 2011 márciusában megnéztem a Szóról szóra című dokumentumdrámát, fejbe verve jöttem ki a nézőtérről. Különösen egy szavalókórus által elskandált mondókától nem tudtam szabadulni többé, ettől a nép ajkán termett rigmustól: „Egy sor akác,/ egy sor fűz,/ egy sor cigány,/ egy sortűz”. Annyira nem, hogy végül kiragadtam a harmadik sorát, és megtettem Korniss Péter fotográfussal közös portrékönyvünk címévé. Ezek után a legkevesebb, hogy én ezt az előadást az alkotóinak megköszönöm, s amikor csak alkalmam van rá, emlegetem, dicsérem és mindenkinek ajánlom.”

A Szóról szóra a 2008-2009-es romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakciót és felelősségét.

Ti már hallottatok verbatim színházat? Mert Magyarországon ez az első, és azt jelenti, hogy az elhangzó szövegek mind egy 60 órás interjúból szerkesztett szóról szóra elhangzott anyagok, csak a hosszát és sorrendjét határozták meg az alkotók, tehát semmit sem stilizáltak vagy írtak át. Interjúztak túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, polgármesterekkel Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Tatárszentgyörgyön, Nyíradony-Tamásipusztán,Lakon,Sajóbábonyban, Debrecenben.http://www.youtube.com/watch?v=CFqgx0ZgAm8

“Megtörtént, holott nem követtem el, és nem történt meg, holott elkövettem.” Pilinszky János