Tárlatvezetés a Ferenczy kiállításon P.Szűcs Júliannával

Milyen egy Magyar Művész Polgár miliője, amelyből hiányoznak a nagy lomha indulatok, a kurucos elszánások, a bohémélet valamennyi külső és belső kelléke? A tárlatvezetés erre a kérdésre is választ ad.

Archívum Képzőművészet

2012-04-28 10:30

Magyar Nemzeti Galéria 1014 Budapest, Szent György tér 2

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Hogy a képet nézni és látni mekkora különség, azt a P. Szűcs Júlianna Art Magazinban megjelent cikkéből való idézet is igazolja.

“Az Októbert igazán látni annyi, mint rádöbbenni, hogy mi is van a képen. Egy tájnak kicsi, háttérnek nagy kertrészlet. Egy motívumként apró, színfoltként nagy gyümölcscsendélet. Egy zsáneralakhoz kevés,  staffázsfigurához túl súlyos férfialak. De nem csak. A kép igazi „mondanivalója” e fölsorolt tényvilágot nem respektáló, a dolgokat keresztbemetsző, a tudott látványt fölülíró dúsan festett napfény, valamint a tőle elválaszthatatlan parancsvégrehajtó erő, a minden rendet egykedvű természetességgel szétvágó árnyék. Az Október botrány”

Hogy miért botrány? Ezt majd személyesen elmagyarázza nekünk. Mert ugyan gyerekkorunk óta mind virtuálisan mind a valóságban sokszor átügettünk a képek között, de, hogy észre is vettük volna azt, amit érdemes? Az nem biztos.