Tárlatvezetés a Ludwig Múzeumban Reigl Judit kiállításán A kaviartnak a kurátor, Kopeczky Róna segít eligazodni

Bár a világ legnagyobb kortárs közgyűjteményei, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) és a Metropolitan Múzeum, a londoni Tate Modern, vagy a párizsi Centre Pompidou őrzik a festményeit, Magyarországon mostanáig egy csepp szégyenkeznivalója sem lehetett annak, aki nem hallott a most 91 éves Párizsban élő művészről.

Archívum Képzőművészet

2014-május-4-18h

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Reigl Judit sosem állt be a sorba.  Andre Breton az első találkozás után kiállításra hívta akkor, amikor az absztrakt festészet még ritka volt, mint a fehér holló. Mire mások is rákaptak az absztrakt ízére ő áttért a figuratív festészetre. Szabadságvágyban nehéz felvenni vele a versenyt. Sosem tartozott semmilyen iskolához, inkább kísérletezett, s tette ezt azok után, hogy 1950-ben hét sikertelen kísérlet után nyolcadszorra sikerült átjuthatnia a magyar határon és hosszú hónapok után jutott csak el Párizsba.
Ahogy Fabényi Júlia a múzeum igazgatója mondta Reigl nemcsak követte, de maga is formálta a késő modernizmus és a kortárs művészet nagy trendjeit.
20 évvel azután, hogy a Pompidou Központ nagy kiállítást szervezett neki és 10 évvel egy kisebb Műcsarnokbeli tárlat után most érdemes nekünk is felfigyelni rá, aki mindig a maga útját járta.

A tárlatvezetés kaviart tagoknak ingyenes.
Nem tagoknak: 1000 Ft
( + a múzeumi csoportos belépő ára 1200 Ft vagy diákoknak és 62 év felett 600Ft)