Vaszary kiállítás – tárlatvezetés a kurátorral,

Gergely Mariannal, aki azt is elmagyarázza, hogy lehetséges az, hogy egy múzeum raktárában egyszerre csak találnak 24 addig senki által sem ismert olajfestményt, igazi csúcsdarabokat, amelyek egyenesen a műteremből, de legalábbis a hagyatékból kerülhettek a raktárba, ezidáig a süllyesztőbe. ( kattints a részletekre)

Archívum Képzőművészet

2022.november 11. 16h - betelt december 1. 16h

Magyar Nemzeti Galéria

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. Legcsodásabbak talán a tatai műteremvillában készült képek, ahol Vaszaryék 1910-től laktak és vendégül látták a barátaikat. Ezek a képek annyi derűt árasztanak, hogy a legrosszabb napokat és feldobják. Persze Vaszary sem volt mindig jókedvű, még ha a tengerparti vagy Duna korzós vásznak ezt is sugallják, hiszen az első világháború alatt hadifestőként szolgált, és lelkiállapota már a színek használatában is visszatükröződik.

Mindössze 70 képet rakott össze a kurátor erre a kiállításra, nyilván azzal a bölcs tapasztalattal, hogy sosem a mennyiség nyűgözi le a látogatót.