Vietnám és Kambodzsa

2019 november 21- december 7
16 éjszaka 4 csillagos hotelekben
Demmel Lászlóval, akinek szenvedélye Vietnám, 17 éve az év nagyobb részét ott tölti, tanulja a régió kultúráját és történemét.
(Az utazásra úgy is lehet jelentkezni, hogy valaki csak Vietnámot nézi meg, Kambodzsát és Angort kihagyja, ez esetben 14 nap, 13 éjszaka)

A Tiltott várostól a Mekong Deltáig, Ho apó házától a riverside-i felhőkarcolókig, a Ha Long öböl napfelkeltéjétől Angkor Wat naplementéjéig. Ahogy lassan szopogatjuk a szaftos mangót és a vajpuha elefántfül halat kiderül mitől volt boldogtalan a király Huéban és mi lesz a boncok egy életen át gyűjtött levágott hajával. Hová lettek a krokodilok Angkorból, és hogy lehet fahéjat venni az úszó piacon. Miért álldogálnak szfinxek a teknősökön és hány törvénytelen gyereke van Ho Si Minh-nek.

Archívum Utazás

2019 november 21-december 8

A nagyobb térképért kattintson a linkre

1.nap: Megérkezés Hanoiba

Quatarral utazva késő délután érkezünk, pihenünk, hogy vacsora után legyen energiánk Hanoi éjszakai életének felderítésére. Nyüzsgő utcák, utcai étkezdék, kávéházak, felvesszük a ritmust.

2.nap: Egésznapos városnézés Hanoi-ban

Hanoi belvárosában kezdjük az országgal való ismerkedést. Akkor érezzük át igazán hova érkeztünk, ha megnézzük a Ho Chi Minh Complex épületeit, meglátogatjuk a Mauzóleumot és a régi császári palota területén kialakított Elnöki Palota múzeummá alakított épületeit és kertjét. Utána már ugorhatuk egy nagyot az időben, az ezeréves Egypilléres Pagodába megyünk. Délelőtti programunk utolsó állomása az Irodalom Temploma lesz, Vietnam legrégibb, Konfúciusznak szentelt egyeteme. Az 1070-ben épített templom 600 éven keresztül a közoktatás és a Császári Akadémia központja volt.

1.napegypilléres pagoda

Hanoi legszebb tavánál, a Nyugati tó patján bemegyünk a 6. században épült híres Tran Quoc Buddhista pagodába. Ebéd után, az Etnológiai Múzeumban Vietnam 54 nemzetiségének   kultúrájával ismerkedünk meg. A skanzen egy letűnt világot idéz, ezért is lesz izgalmas kilépni az óvárosba, a híres „36 utca” innen egy ugrás, de csak földrajzilag.  A Hang Be piac forgataga, a Hoa Kiem tó partja Ngoc Son templomával a mai Vietnám.

3.nap: Ninh Binh tartomány: Hoa Lu és Trang An

Ezen a napon dél felé, a világörökség részét képező Ninh Binh tartomány északi részébe visz az utunk. Hoa Lu, a X. századi  főváros, a Dinh és Le dinasztiák székhelye. Az eredeti palota és az udvar már csak ásatási helyszín, de a templomok ma is zavartalanul „üzemelnek”. Már most ígérjük, hogy messzire elkerüljük a turista etető helyeket. Ezúttal Tam Coc egyik híres éttermében ebédelünk, ahol az igazi vietnami ételeket a francia konyha rafinált eszközeivel kombinálják. Délután a Tam Coc grotto vidékére indulunk, a Trang An Nemzeti Parkba, és nem is akárhogy: csónakon, a Ngo Dong folyón! Ez a terület az UNESCO világörökség része. Nem véletlenül, hiszen itt a természeti csodák a kulturális örökséggel vegyülnek.

3.nap NGo Dong

A kikötőből indulunk vissza Hanoiba.

4.nap: Hanoi kézműves falvai

A napot a város központjától kb. 35 km-re délnyugatra fekvő Phu Vinh-ben, a rattan fonás és a bambusz szövés fellegvárában kezdjük. A falu, amelynek neve “kézügyességgel megáldott”, a Nguyen császárok idején kapta meg hivatalos kézműves falu státuszát. A faluban vannak még 300 éves házak, amelyek megőrizték a bútoraikat is. Akikkel már jártunk Burmában tudják, hogy a bambusz vékonyra hasított szálai, széles csíkjai a szövés remek alapanyagai, ahogy azt is, hogy milyen sziszifuszi munka bármit is előállítani belőle. A selyem 5000 éves történetének utolsó 1200 éve vár ránk a program következő állomásán Van Phucban, a selyemfaluban. A régebben még önálló, fallal körülvett kommunát hamar bekebelezte a már ezer éve terjedő város, de ahogy szokás, a kézműves falu megmaradt önálló fallal és kapuval, gyönyörű templommal és közösségi házzal rengeteg selyem manufaktúrával, selyempiaccal.

Van Phuc. 4.nap jójpg

A helyi ebéd után Ha Thai-ba indulunk, amely 400 éve Vietnám leghíresebb lakkfestő mesterekkel lakott falva, a tudást generációkról generációkra adják át és őrzik. A legegyszerűbb és legkisebb lakktárgy elkészítése is legalább 25 évig tart. Hogy miért, azt majd elmeséljük.

5.nap: Két napos hajókirándulás a Halong öbölben

Ez az út egyik, ha nem a csúcspontja. A Halong öbölig ugyan 3,5 óra út, de mire a hajó elindul, garantáltan mindannyian azt mondjátok majd, hogy ezért az élményért akár háromszor annyit is utaztatok volna.

Ha long 5.nap

Ebéd után lehorgonyzunk, hogy megnézzük a Surprise cseppkőbarlangot, aztán fürdünk a Tito sziget homokstrandján, és utána már csak egy dolgunk lesz, hogy a fedélzetről élvezzük a világon egyedülálló szigetvilág látványát. A hajón vacsorázunk és alszunk.

halong hajojpg

6.nap: Halong Öböl hajókirándulás – Hanoi

Sunrise over Ha Long Bay, Vietnam

Remélem nem bántok egy személyes vallomást, mert most előrukkolok vele: azt hiszem életem leszebb élménye volt a napfelkelte a Halong öbölben. Ezért is szeretném, ha látnátok. Ebéd után elindulunk Hanoiba. Útközben megállunk az 1000 éves tó parti Den Do templomegyüttesénél.

do-temple 6.nap

7. nap Hanou-Hue

Hue-ba az egyesült Vietnam egykori fővárosába repülünk. Bebarangoljuk a 19. század elején épült Császárvárost, amelynek központja az uralkodók székhelye, a Citadella. Megnézzük a Thai Hoa palota tágas csarnokait, a Mandarinok Termét és a helyet, ahol egykor a tiltott bíbor város állt.

thai-hoa-palace. 7.napjpg

8. nap: Hue – Danang – Hoian

Reggeli után bambusz hajóba ülünk, hogy a lehető legromantikusabban éljük át a   Parfüm folyó kínálta élményt. Megnézünk néhány ősi császársírt, a bájos hölgy Pagodáját (Thien Mu Pagoda, aztán Minh Mang királyi sírhelyét, ahol 40 csodálatos palota, templomok, pavilonok emelkednek.

Délután meseszép tájakon át Hoi An ősi városába tartunk. Útközben meglátogatjuk a Cham Szobrok Múzeumát, amely a világ egyik legszebb indo-hindu faragvány- gyűjteményével büszkélkedhet. Benézünk a Márványhegy falvaiba, és este már Hoi An világörökségnek nyilvánított óvárosában sétálhatunk.

Hoi an

  9.nap: Hoi An – Da Nang

A délelőttöt a Márvány hegység legszebb csúcsán a Víz hegyén töltjük. Barlang templomok várnak ránk az Alvilág barlangjától a Mennyek barlangjáig és hegyi pagodák, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Marble mountain 8.nap

Lábunk előtt hever majd a Majom hegység az óriás Buddha szoborral, ahogy a tengerparti halászfalvak és a Riverside felhőkarcolói is.

10.nap: My son – Ho Chi Minh City 

A délelőttöt My Son-ban, a Champa királyság legfőbb szent helyén, a Cham romoknál töltjük. Reméljük, hogy ez szerintetek is méltó befejezése lesz középvietnam felfedezésének. Délután már a reptérre tartunk, és megyünk tovább Ho Chi Minh Citybe, vagy ahogy még mi emlegetjük Saigonba. A délutánt meghagytuk szabadprogramnak, mert ebben a csodás, nyüzsgő városban izgalmas sétálgatni is, hogy felfedezzük milyen, amikor a hagyományok összeérnek a mai valósággal, a guggoló árusok az amerikaias luxussal, a sikátorok taligás kifőzdéi a pompás éttermekkel. A szállodánk a belváros közepén lesz és ez a 12 milliós város tökéletesen felkészült arra, hogy este is jól érezzük magunkat.

saigon.jpg11.nap

11.nap: Cu Chi  – Ho Chi Minh City  

Reggeli után meglátogatjuk a Cu Chi alagútrendszert, amely a Viet Kong fontos bázisát képezte a háború során. Ezt a földalatti erődrendszert, amelyben bunkerek, kórházak, lakóhelyek és még fegyvergyárak is vannak, soha nem sikerült elfoglalniuk az amerikaiaknak.

chu ci 11.nap

(A fiatalember alámerülése nem kötelező program)

Vissza a civilizációba, a délutánt „District One-ban”, a francia eredetű belváros felfedezésével töltjük.  Az 1800-as évek végén a Francia Indokína közigazgatási központjaként létrehozott városmag igazi „kis Párizs”. Nem véletlenül, ugyanazok a párizsi tervezőirodák álmodták meg, mint a mai Párizs belvárosának utcáit.

Saigonban az a mondás járja, hogy „ha az első kerületben laksz, akkor gazdag vagy, ha a harmadikban, akkor biztosan kínai.” Ebből már bizonyára kitaláltátok, hogy megnézzük a kínai negyedet, amely önmagában több milliós.

thieng hau 11nap

Elmegyünk szent helyükre és egyben a kínaik legfőbb találkozási pontjára, a Thien Hau templomba, és beugrunk az „igazi” kínai Binh Tay piacra.

12.nap: Ho Chi Minh city– Mekong Delta – Can Tho

A kilenc sárkány vidékén és a bambuszok földjén át a Mekong deltájához utazunk. A szigetvilág és az itteni hagyományos életmód hihetetlen mesevilága tárul elénk!

Mekong-Delta 12.nap1024-x-768-

Útközben megállunk a tartomány buddhista szent helyén a Vinh Trang Pagodánál.

??????????????????????????

Vhin Longba érkezve csónakba szállunk és a vízről csodáljuk meg a Sárkány, Főnix, Egyszarvú és Teknős szigetet. Zegzugos csatornarendszereken, buja növényzet között haladunk. Meglátogatunk egy méhészetet, majd megfigyelhetjük a kókusz feldolgozás és használati tárgy készítés évszázados fogásait. A csónakból hajóra szállunk, hogy megnézzük a deltavidék koloniális stílusú fővárosát Can Tho-t.

mekong delta

Hotelünk a város legszebb helyén a Ninh Kieü rakparton, a folyóparti sétáló promenádon, a szórakoztató negyed központjában lesz. A sok étterem, az éjszakai piac, az esti szabadtéri vacsorapiac, egy kis barangolás a folyópart sétányain, vagy a város főutcájának luxus üzleteiben, plázáiban egészen jó kis esti kiruccanásra ad lehetőséget. Aki nem menne át Kambodzsába (remélem nem lesz ilyen, annak ez egyben búcsúeste is)

13.nap: Can Tho – úszópiacok és csatorna túrák – Ho Chi Minh City  (alap út vége)/Siem Reap(kiegészítés kezdete)

Ez a délelőtt a Mekong igazi életéről szól. A folyóparton csónakba szállunk, hogy meglátogathassuk Cai Rang úszópiac forgatagát.

úszópiac3

Ez a nagykereskedelem helyszíne, ezután továbbmegyünk Phong Dienbe, a Mekong legnyüzsgősebb és legszínesebb kiskereskedelmi piacára. Az áruikat ajánlgató „őstermelők” csónakjainak százai lebegnek a vízen. Csatornák szövevényében hajózunk tovább, olykor kiszállunk, például egy rizstészta készítőnél vagy a gyümölcs farmon.

Délután érünk vissza a repülőtérre.  Ha lesz hazatérő attól érzékeny búcsút veszünk, mi pedig elindulunk Kambodzsába. Este érkezünk, de akiben még van szusz, az már indulhat is az éjszakai piacra, azána nevében is sokat mondó Pub Streetre.

pub-street13.nap

14.nap: Egész napos Angkor látogatás

Délelőtt a kilenc négyzetkilométernyi királyi várost, Angkor Thom-ot járjuk be. Végigsétálunk az istenek és démonok sorfala közt, belépünk a több emeletes Bayon templomba, melyet a hindu mitológia kőbe faragott istenei és történetei borítanak.

Bayon temple angkor

Innen haladunk tovább az egykori város életének központja, a néptől elzárt királyi palota felé. Megállunk az elefántok teraszánál és a Leprás király teraszánál és Ta Phrom templománál végre a saját szemünkkel láthatjuk, milyen látvány tárult egykor a francia felfedezők elé Angkorban.

Angkor fával

Délután érünk Angor Wathoz, a világ legnagyobb vallási jellegű építményéhez. Mindent látatunk majd, ami egy a hindu alapokon nyugvó, hatalma teljében lévő birodalom megálmodott és megvalósított uralkodója dicsőítésére. Ahogy Heller Ági mondta az előző utunkon, ilyenre, sajnos csak despoták képesek.

A naplemente Angkor fölött, reményeink szerint ez lesz a korona erre a napra.

angkor wat 

15.nap: A Kulen hegy és Siem Reap környéke

Siem Reap-ből indulva vagy több mint száz kilométeres és több évszázados túrát teszünk a Kulen hegységbe, az azonos nevű nemzeti parkba. Ez az a hely, ahol a 802-ben a Khmer Birodalom igazából megalakult. Erdőkön és hegyi ösvényeken barangolunk, megfürdünk egy hatalmas vízesésben.

kulen2

Körülöttünk a letűnt főváros dzsungel borította romjai, a híres 1000 linga folyója a sok-sok víz alatt fekvő jóniaival és a vízből kimeredő lingáival. Meglátogatunk egy fákkal sűrűn benőtt, érintetlenül hagyott templomot is. Visszafelé útbaejtjük Banteay Srei gyönyörű hegyi templomát is. Esti programunk egy Apsara vacsoraest.  Az Apsarák, a felhők és vizek égi nimfái a női szépséget szimbolizáló félisteni és isteni lények voltak, szent táncuk szórakoztatta a z isteneket. Ázsia minden országában, ahova az indiai kultúra csak elért, templomi és udvari táncosnők adták elő (és adják elő ma is) az Apsara táncokat.

16.nap: Siem Reap és a Ton Le Sap tó – elutazás ( étkezés:B/L/- )

A Ton Le Sap tónak úszó falvai a lótuszfarmokkal, iskolákkal, templomokkal egy unikális világot és életmódot tárnak elénk, a szegénység gyakran torokszorító rekvizítumaival.

tonle-sap-lakejpg

Gépünk indulásig Siem Reap-i városnézéssel ütjük el az időt.

Siem-Reap-city

Visszarepülünk Ho Chi Minh Citybe.

Kérlek jelentkezzetek most, hogy a belső járatokara jó áron tudjuk megvenni a jegyet.

viktoria.lugosi@kaviart.eu

Várunk titeket szeretettel.