Csodarabbik és csúcsborászok nyomában

Kaviart hétvége Mád – Bodrogkeresztúr-– Bénye – Tállya – Tarcal

Frank Mariannal, Fűszeres Eszterrel, Berecz Stéphanival,
Szepsy Kingával, Barta Péterrel

Archívum Egyéb Építészet Gasztronómia Utazás

2016. szeptember 9-11

Mád – Bodrogkeresztúr-– Bénye – Tállya – Tarcal

A nagyobb térképért kattintson a linkre

 

Szeptember 9-e

Hogy senki se maradjon ki a borkostólásból és szabadon mozoghassunk Tokaj-Hegyalján is, közös busszal megyünk.  Kettőkor indulunk,  Mádon lesz a szállásunk, de rögtön átmegyünk Bodrogkeresztúrra, és megnézzük a csodarabbi, Reb Sájele emlékházát.

Némi séta után irány a vacsora, ahol vacsora közben a híres Szepsy borokat kóstoljuk, ebben pedig Szepsy Kinga lesz a segítségünkre, lesz mit mesélnie, hiszen a család 1500 óta termel Mádon borokat.

szepsy vacsoraszepsy borok

10-e

Reggel a vállalkozókedvűekkel és Fűszeres Eszterrel bedagasztjuk a rugelachot, a talán leghíresebb, és (bocsánat a flódni rajongóktól) legfinomabb zsidó süteményt.

Fűszeres Eszter

Amíg a süti kel, Frank Mariann megmutatja nekünk a gyönyörűen felújított zsinagógát, bevisz a felújított rabbiházba, mesél a csodarabbikról.

mádi rabbiház

Utána átmegyünk Sanyihoz, a környék leghíresebb sajtkészítőjéhez, nézünk, látunk, eszünk. A faszenes sajttól a szarvasgombás zsendicéig hétféle sajtot kóstolunk, könnyű ebédnek megteszi:))

Mádi sajt

Délután Erdőbényén Fűszeres Eszter kalauzol minket a faluban, szociográfia és kultúrtörténet gasztronómiai kalandozással.

Borvacsorára Tállyára megyünk, az Oroszlános Borvendéglőben Barta Péter tart nekünk borbemutatót és kóstolót,  megnézzük a pincét.tállya

11-e vasárnap

Havonta egyszer Disznókőn van a környék termelői piaca, reggeli után itt kezdünk,  aztán délre átmegyünk Tarcalra Berecz Zsolt pincéjébe, a Kikeletbe, ahol Berecz Stéphani kalauzol bennünket, aki 2014-ben a „Borászok borásza” volt.

kikelet_pince

Megnézzük a tarcali copf zsinagógát, aztán indulunk haza.