Hogyan készül egy múzeum, avagy zsidó skanzen a Csányi utcában

Van terv, amely a többségnek csak fantazmagória, de az elszántak valóra váltják.

Dombi Gábor szociológus múzeumot álmodott , amely most meg is valósul. Hogy milyen lesz? A kaviart az elsők között láthatja.

Archívum Egyéb

2015-05-19 18h

Café Smúz Kossuth tér 18

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Egy évvel ezelőtt Dombi Gábor egy kávéházi asztalnál azt mondta, milyen jó lenne egy omladozó erzsébetvárosi  házból  zsidó skanzent csinálni. Bólogattam – hiszen hasonlóra van példa New Yorkban is, a Tenement múzeumban különböző lakásokban pl. azt mutatják be, hogy hogyan éltek a bevándorlók – de bevallom egyetlen percig sem gondoltam komolyan, hogy mindez nálunk megvalósítható.  Hogy hogyan sikerült mégis valóra váltani az ötletet azt természetesen Dombi Gábor maga meséli el a kaviartnak.

Mára nem csak a ház, a koncepció és a látványtervek, de a berendezési tárgyak javarésze is megvan.

Az első lakás egy sikeres zsidó vállalkozó családi fészke 1896-ból. Azután egy rabbi 1910-es otthonába léphetünk majd be, mellette készül egy nyomdász családjának szobakonyhája 1930-ból és végül egy  fehérnemű-varrónő műhelye 1944-ből.

Különleges kalandra invitálunk benneteket, úgyis mondhatjuk, hogy  belehallgathattok a  nyitányba, hogy aztán még  izgalmasabb legyen maga a kész előadás.