Hollandia a tulipánvirágzás idején

több millió tulipánnal, több évszázad művészettel, tucatnyi finomsággal és csak egy bennfentes által ismert helyi kuriózumokkal,
Simon Wintermans holland művészettörténésszel ( magyarul) Május 9-12-ig

Archívum Egyéb

Hollandia

A nagyobb térképért kattintson a linkre

május 9: a holland vidék  – avagy a sajt nyomában

Kóborolunk az  alkmaari sajtpiacon, eszünk-iszunk egy sajtfarmon, nézelődünk Edamban, alászállunk egy úszó pincébe, izgalmas kisvárosokba kukkantunk be a tulipánföldek mellett, egyedülálló látványosságot kínáló aprócska szigetre hajózunk ki  és  tóparti mesés helyen sétálunk.

Május 10 – Holland aranykor és food tour

Mintha Andersen ugrott volna át és kezdett volna mesélni – ezt érezte az, aki már hallotta Simont Vermeerről vagy Rembrandtról beszélni. No ezt lehet majd megtapasztalni  délelőtt az  új Rijks múzeumban, aztán jönnek a hollandok kedvenc finomságai, minden a maga helyén frissen, hering, lazac, sajt, loempia és stroopwafel. És kiderül miért kerül az egyik hétfőn ezerszer annyiba egy hering mint kedden. Aztán jöhet  az elmúlt két évszázad Amszterdamja, végül pedig a  jenever: Holland búzapálinkát kóstolunk egy 300 éve változatlan kocsmában. No jó, azért csak kinézünk együtt a piros lámás negyedbe!

Május 11-  tulipán és Frans Hals

Keukenhofban 7 millió tulipán nyílik 3-4 hét alatt a rengeteg többi virág között. 32 hektáron sétálhatunk. http://www.youtube.com/watch?v=aFHms0alM24&feature=c4-overview-vl&list=PLHiVj-x0iE_GRQl3Mq5CDiP6lotpXlajR Délután egy kevéssé ismert, de fantasztikus gyűjteményű hely,  a Frans Hals múzeum.

A holland aranykor leghíresebb portréfestőjének legnagyobb gyűjteménye mellett kortársak remekművei.

Este irány az alternatív Amsterdam, jazz kocsma és coffee shop.

Május 12 – virág repeta  és design minden mennyiségben

A Föld legnagyobb virágtőzsdéjén kezdjük a reggelt, ahol a brókerek nem egymással, hanem

az órával harcolnak. A nap további része a design jegyében telik. Lesz benne új múzeum

( Stedelijk)és  benézünk kortárs galériákba éppúgy mint jobbnál-jobb  design shopokba.