Ipari forradalom 4.0 – most! Egy technológia társadalmi hatásai

Hogyan fordíthatja fel fenekestül az úgynevezett ipari forradalom 4.0 – ezen belül leginkább az önjáró autók technológiája – az életünket. És ez nem a jövő, ez az elkövetkezendő néhány év, mondja Braun Róbert, aki a kutatás eredményeiről számol be.

Archívum Egyéb Tudomány

2017-október 16 - 6h

Café Smúz Kossuth tér 18

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Alig lehet kinyitni az újságot úgy, hogy ne olvasson az ember az önvezető autó forradalomról, ami talán a legnagyobb technológiai és társadalmi változást jelenti majd az elkövetkező évtizedekben. Braun Róbert, aki néhány éve ment el Magyarországról és mára a felelős kutatás és fejlesztés, a technológia és a társadalom kölcsönhatásainak egyik vezető nemzetközi kutatója a bécsi Institute of Advanced Studies-ban arról beszél nekünk, hogy mit hoz majd az önvezető autók világa, hogyan válhatott az autó fegyverré, különösen pedig arról, hogyan fordíthatja fel fenekestül az úgynevezett ipari forradalom 4.0 – ezen belül leginkább az autonóm mobilitás – az életünket. És ez nem a jövő, ez az elkövetkezendő néhány év.

A Google, a Nissan, a Tesla már dolgozik az önvezető autókon, Hollandiában bizonyos utakon már járnak is. Milyen társadalmi hatási lesznek, amire mi még nem gondolunk, de a kutatók már számolnak vele? És bár önvezető autóban még nem ülünk, Braun Róbert arról is beszél nekünk, hogy milyen kísérleteket végeznek Aspern Seestadtban, Bécs legújabb város kísérletében, amely most Európa egyik legnagyon városépítési projektje.