Látogatás Göncz Árpád otthonában

A Kaviartot Göncz Árpád lánya, Göncz Kinga (egykori külügyminiszter) vezeti végig a lakáson, ahol felnőtt, vele emlékezünk mindannyiunk Árpi bácsijára. Kérlek kattints a részletekre.

Archívum Egyéb Pesti turista

2024, 03.14. 18h

Bécsi út 88-90 előtt, a kapuban találkozunk

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Göncz Árpád író, műfordító, a XX. századi magyar történelem kiemelkedő alakja élete nagy részében Óbudán, a Bécsi út 88-90-ben lakott. Göntér Zsuzsával még ifjú házasként, 1947-ben költözött a házba, ott születtek gyermekeik, onnan vitték el a forradalom után, 1957 májusában és ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre, innen indult tevékenysége a Bibó Emlékkönyv szerkesztőjeként, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alapítójaként, a Szabad Demokraták ügyvivőjeként, és ott lakott akkor is, amikor a III. Magyar Köztársaság első elnökévé választották. 

2022-ben, születésének századik évfordulóján egykori lakóházában Emlékhelyet nyitott az emlékét őrző alapítvány, ahol a Göncz-házaspár személyes tárgyai, bútorai láthatók, és ahol a könyvtáruk is helyet kapott.

A Kaviartot Göncz Árpád lánya, Göncz Kinga (egykori külügyminiszter) vezeti végig a lakáson ahol felnőtt, és persze ott lesz Gulyás András az Alapítvány elnöke is, akit mindazok, akik jártak vele a kaviart katalán útján ismerik és szeretik.