Sorsfordítók – nincs család, ahol ne lenne titok, legfeljebb nem keresték eléggé

A pszichiáter, pszichoterapeuta és a családfakutató mesél olyan történeteket, amelyek megmagyarázzák mindazt a bennünk és gyerekeinkben lévő furcsa érzést, szorongást, viselkedést, amely végső soron nem belőlünk fakad, hanem a transzgenerációs traumákból, mert felmenőink sorsa ránk is hatással van. Valamikor nehéz helyzetbe kerültek és a súlyt tudat alatt mi ugyanúgy cipeljük, mint a gyerekeink . Ma már a tudomány is elismeri, hogy ha felderítik a felmenők terheit, akkor megszüntethető a tünet. Preisz Éva Eszter pszichológus és Lengyelfi Edit családfakutató lesznek a Kaviart és a Smúz Café vendégei.

Archívum Egyéb Pszichológia

2024.április 11. 18h

Smúz Café, Kossuth tér 18.

A nagyobb térképért kattintson a linkre

A szakértők állítják, hogy amikor úgy érezzük, hogy családi narratíváink, emlékeink, élményeink nem adnak magyarázatot különös szorongásainkra, visszatérő elakadásainkra, ismétlődő eseményekre, vagy amikor gyermekeinkben fedezünk fel ismerős mintákat, akkor felmerül a gyanú, hogy a válaszokat egy tágabb perspektívában érdemes keresni.

Hogyan szövik át életünket felmenőink sorsának szálai? Mi terelhet minket a felismerés és feldolgozás irányába? Mert kétségtelen, hogy ránk vár ez a feladat, ha nem szeretnénk továbbadni gyermekeinknek felmenőink terheit.

A pszichiáter és a családfakutató olyan valós történeteket mesélnek, amelyek a transzgenerációs traumákból eredő szokatlan érzéseket, viselkedésformákat mutatnak be. Tapasztalataik szerint a múlt megismerése segít elfogadni saját sorsunkat; a tudatosítás lehetővé teszi, hogy feldolgozzuk élményeinket.