Tárlatvezetés a két legjelentősebb magyar műgyűjtővel

A két legnagyobb magyar műgyűjtő Somlói Zsolt és Spengler Katalin vezeti végig a kaviartot most megnyílt kiállításukon Budapest legújabb kortárs kiállítóterében, a Q Contemporary-ben. 700 darabos gyűjteményüknek természetesen csak egy válogatott részét látjuk, de a nemzetközi műveken túl a találkozás is különleges, hiszen Spengler Katalin a Tate Modern és a Pompidou Központ műtárgy beszerzési bizottságának első magyar tagja, nem véletlen tehát, hogy a kultúra területén ő a legbefolyásosabb magyar nő a Forbes listáján. Olvass tovább, kattints a részletekre!

Archívum Egyéb

2022-04-29 17h

Andrássy út 110

A nagyobb térképért kattintson a linkre

Mi alapján válogatnak, hogyan tanulták meg a nemzetközi mércével értékelt kortárs művészetet? Erre is szeretnénk majd választ kapni. Maga a helyszín is érdekes, mert egy fiatal hongkongi műgyűjtő-mecénás lány, nagyapja örökségéből megvette a korábbi Arany múzeumnak nevezett  Zelnik gyűjtemény házát az Andrássy úton, hogy kiállításokkal támogassa a kelet és közép európai művészeket. 

Somlói Zsolt és Spengler Katalin finanszírozzák a Pompidou 2021 nyarán létrehozott regionális kurátori pozícióját is, és javaslatot is tehettek a kurátor személyére, amely nyilván sorsdöntő a magyar művészek számára. Rajtuk múlt, hogy egy Keserű Ilona festmény került a francia múzeumba. Szakértelmüket itthon is kiaknázzák, segítségükkel a legkiemelkedőbb magyar kortárs művészek alkotásai jutnak be a hazai közgyűjteményekbe.